BIH

Zenica obilježava 20. godišnjicu genocida u Srebrenici

Postavljen transparent na Trgu

D. Pa.

11.7.2015

Lokalno omladinsko vijeće (LOV) regije Zenica nizom prigodnih programa i aktivnosti obilježit će 20. godišnjicu genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Jedinstveni naziv svih aktivnosti poput umjetničke manifestacije, izložbe, posjete, medijskih nastupa i niza drugih aktivnosti koje će biti održane u Zenici tokom mjeseca jula nose simboličan naziv "NE ZABORAVIMO SREBRENICU – DON'T FORGET SREBRENICA".

Kako je istakno u ime LOV-a, aktivnosti imaju za cilj afirmaciju kulture sjećanja i borbu protiv zaborava, te odavanje počasti svim nevinim žrtvama srebreničkog genocida.

Tako je jučer postavljen transparent na Trgu Alije Izetbegovića, dok će se danas svi mladi aktivisti LOV-a pridružiti građanima Zenice u jednosatnoj šetnji gradom u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon šetnje, delegacija LOV-a položit će cvijeće na spomen obilježje "Kameni spavač" u Zenici. U isto vrijeme delegacija LOV-a regije Zenica prisustvovat će dženazi u Srebrenici, položit će cvijeće u Memorijalni centar u Potočarima i odati počast svim žrtvama genocida.

Potom će u subotu, 18. jula, od 21.00 sat biti upriličena Centralna manifestacija obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida - izvođenje oratorija 'Srebrenički inferno' na otvorenom, na lokaciji spomen-obilježja Kameni spavač u Zenici. 

- Neka je mir i rahmet svim žrtvama genocida u Srebrenici i u cijeloj BiH – poručili su u ime LOV-a.