BIH

20. GODIŠNJICA GENOCIDA Istina je jedina brana da se Srebrenica nikada i nikome ne ponovi!

Mjesto najvećeg stradanja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata

Redakcija

11.7.2015

13:30 - Nakon klanjanja dženaze koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, obavljen je ukop 136 žrtava.

13:00 - Kako javlja dopisnik "Dnevnog avaza" sa lica mjesta, uhapšen je jedan od napadača na kolonu u kojoj je bio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

12:50 - Kolona u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić tokom napuštanja Memorijalnog centra u Potočarima je napadnuta. Na Vučića su pojedinci bacali i kamenje, ali je osiguranje srbijanskog premijera spriječilo teži incident. Jedan od čalnova osiguranja premijera Srbije pokušao je razvući kišobran kako bi ga zaštitio. Nakon incidenta odmah je reagirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović te je pozvao sve prisutne da budu dostojanstveni.

- Ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad našeg bola. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovdje došli - rekao je Kavazović.
 
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor također se nalazio u blizini napada ali je osiguranje na vrijeme reagovalo i izvuklo ga na sigurno bez povreda.

12:40 - U Memorijalnom centru Potočari pristupit će se klanjanju dženaze i ukopu žrtava srebreničkog genocida.

vucic

Foto: F. Fočo: Premijer Vučić odaje počast žrtvama Srebrenice

12:35 - Avdija Ibrahimović, predstavnica žrtava genocida u Srebrenici, imala je samo 11 godina kada je u Srebrenici ostala bez oba roditelja.

- Na današnji dan je isto bio ovako topao dan. Samo u pet dana pobili su i poklali preko 8.000 sinova, očeva, braće, čija su tijela u grobnicama sakrili. Da je toliko kamenica pobacano, bilo bi previše. Ko su to ljudi i kakva je to životinja u njima izrasla da našim očevima i sinovima ruke vežu i ubijaju ih. nikada ih nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti negiranje genocida. Oba roditelja sam izgubila u Srebrenici. Međutim, i danas obilazimo vaše mezarove i dobro pazimo ko se približava vašim nišanima. Budite ponosne na vaše potomke. Srebreničkog genocida se danas stidi cijeli civilizirani svijet. Zato svima koji negiraju genocid poručujem da je ona odavno prerasla snagu koja neće dozvoliti da ubija istina u Srebrenici. Jer istina je jedina brana da se Srebrenica nikad i nikome ne ponovi, kazala je Avdija u svom emotivnom govoru okupljenim zvanicama u Potočarima.

12:30 - Dragan Čović, član Predsjedništva BiH rekao da je na ovom tužnom mjestu možda najprikladnije šutjeti i osjetiti bol.

- Ovo mjesto nam se samo obraća. Srebrenica je danas centar svijeta i njena zastrašujuću bol pripada cijelom svijetu. Genocid koji nas je sve promijenio, zastidio čovječanstvo. Srebrenica je simbol koji nas okuplja, ona je naša savjest.  Moja sageta glava i moje pitanje ima li iko nevin od nas. Bol je još jaka, ali život i suživot idu pod ruku. Da li smo kroz ovih 20 godina učinili išta za vas da vas danas smijemo zamoliti za oprost? Odavde mora otići poruka da mir nama cijene i da više nikada ne bude rata, rekao je Čović

12:20 - Skupu se obratio i Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, koji je u svom govoru pozvao sve u Bosni i Hercegovini na oprost i pomirenje.

- To zahtjeva jako puno truda i razumijevanja. Ali bez oproštaja nema pomirenja. Bez pomirenja nema saradnje. Bez saradnje nema jedinstva. Upravo je to sada potrebno Bosni i Hercegovini. Došlo je vrijeme za praštanje i novi početak. I sada sam došao u Srebrenicu, na to mjesto groznog zločina, te vas molim da oprostite nakon svega. Znam da je teško. Znam da se radi o hrabroj odluci. Razmislite. Bez toga nema budućnosti. Da li kao roditelji svoje djece možemo uzeti sebi za pravo da odugovlačimo s budućnosti. Drugi uslov je jasna evropska perspektiva. Treba vidjeti i znati da je sada trenutak za ulazak BiH u EU. Bez oprosta i pomirenja rizikujemo da se ovakav zločin ponovi. Došao sam kao prijatelj i otići ću kao prijatelj. Vidim mirnu BiH. Vidim snagu i energiju. Vidim evropsku BiH - istakao je Pahor.

12:15 - Klanjam se nevinim žrtvama u Srebrenici. Sjećanje na žrtve sve nas trajno obavezuje. Obavezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to šta se događa kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

Ćvrsto vjerujem u pomirenje i novi početak temeljen na istini. Na ovom mjestu mraka 20. stoljeća u ime Hrvatske i svoje osobno narodima i svim ljudima u BiH želim budućnost svjetla, mira i prosperiteta, kazala je u svom govoru Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

12:10 - Laura Boldrini, predsjednica parlamenta Italije rekla je da je međunarodna zajednica iznevjerila narod BiH, posebno one koji su se našli u zaštićenim zonama.

- Kao žena i kao majka osjećam tugu brojnih drugih majki koje su došle da ukopaju svoje sinove, kao i onih koje još nisu pronašle svoje najmilije. Odgovornost za izvšene zločine je na pojedincima, a ne na cijelim narodima.

12:05 Ahmet Davutoglu premijer Republike Turske je podsjetio da mu je ovo već četvrti dolazak na komemoraciju.

- Kada god dođem obiđem mezarje i čitam njihova imena. Nekih od osoba su bile veoma mlade. Kada vidim majke i žene kako plaču pored nišana uvijek mislim da to nisu samo osobe već da predstavljaju cijelo čovječanstvo. One su oličenje majki cijelog svijeta. Onaj koji je ubio jednog čovjeka ubio je cijelo čovječanstvo. Da, ubili su cijelo čovječanstvo. Ramazan za muslimane znači razumijevanje tako da ovim pokazujemo svoje solidarnost s porodicama. Moramo ispuniti našu etičku dužnost kako bi spriječili ovakva dešavanja u budućnosti. Mi državnici, ako nismo ujedinjeni, možemo se naći opet u istoj situaciji.

11:58 - Bivši predsjednik SAD Bill Clinton obratio se na početku svog govora načelniku Durakoviću riječima: 

"Samo bog zna zašto su vas poštedili, ali vam hvala na vašoj poruci mira".

- Strašno dijelo genocida u Srebrenici konačno je pokrenulo NATO da da podršku Americi da se uradi ono što je i ranije trebalo. Da se pokrenu mirovni pregovori i da BiH krene ka normalnom životu. Kad sam prvi put došao ukopano je 600, a sada preko 6.000 muškaraca i dječaka u Srebrenci. Nakon 20 godina ja sam zahvalan što je BiH i dalje mirna zemlja, blizu članstva EU, učesnik mirovnih trupa u Avganistanu i drugdje, rekao je Clinton.

- Moj posao u BiH i kasnije na Kosovu je nešto najvažnije što sam uradio u životu.  Drago mi je da se mir održao, ali smo ostali mnogo dužni majkama, ženama, narodu za ono što još moramo uraditi. U ime moje zemlje, iz dubine mog srca, ja volim ovo mjesto. Ne želim da se ovo više ponovi bilo gdje. Kao prijatelj BiH zahvaljujem i premijeru Srbije jer je pokazao hrabrost da dođe ovdje.

Ovaj spomenik ubijenim muškarcima i dječacima neka postane sveto mjesto.

klinton22

Foto: S. Saletović (Bill Clinton: Ne želim da se ovo više ponovi bilo gdje)

Sva ljudska bića na svijetu mogu se danas identificirati sa svakom majkom, suprugom, kćerkom koja je izgubila nekoga u Srebrenci. Žrtva zahtjeva da radimo bolje i moramo raditi bolje zajedno. Dajmo ovoj zemlji da ima budućnost. Dokažimo svijetu da su naše različite važne, ali ono što nam je zajedničko je još važnije, kazao je bivši američki predsjednik Bill Clinton.  

11:45 - Jordanska kraljica Nur Al Hussein se prije svega zahvalila ženama i porodicama nastradalih Srebreničana što su dozvolili da ovaj momenat podijeli s njima.

- Ovdje smo da pomognemo u vašem mukotrpnom trudu da pronađete svoje najbliže. Do danas ih je pronađeno više od 70%, a želimo da posao obavimo do kraja. Pravda i istina će na kraju pobijediti. Ono što je sigurno je da ne možemo zaboraviti prošlost. Politika i predrasude ne smiju zasjeniti ovu nepravdu. To je obaveza koju imamo i prema živim i mrtvima. Vi, žene i porodice nastradalih Srebreničana, bile ste nepokolebljive. Danas smo ovdje da s vama dijelimo tugu ali da od vas i učimo.

11:40 - Ministar vanjskih poslova kraljevine Holandije Bert Koenderf rekao je da se genocid počinjen u Srebrenici desio i zbog toga jer međunarodna zajednica nije pružila dovoljnu zaštitu zaštićenim zonama UN-a. Pravda mora biti zadovoljena, a zločinci osuđeni.

- Zločini ovdje počinjeni ne smiju se nikada i nigdje ponoviti. Niko ne može da vrati ono što se desilo, ali mi žalimo sa vama. Mi vas ne možemo osloboditi vašeg bola, ali ćemo pomoći u traženju nestalih.

11:35 - Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN, odao počast svima onima koji istrajavaju na putu u traženju istine.

- Možemo samo zamisliti muke oni koji još nisu pronašli svoje najbliže. Potraga će se sigurno nastaviti. Treba istaknuti da je Haški sud dokazao da je vrijeme kada su zločinci prolazili bez kazni prošlo - kazao je Eliasson.

11:30 - Akbar Torkan pročitao je poruku predsjednika Irana Hasana Ruhanija u kojoj se izražava željene zbog velikog broja nevino stradalih, pozvao je na obnovu života, saradnje svih žitelja na ovi prostorima, te je predao rahmet prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

11:25 - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko je zaželio da na ovim područjima napokon krene proces pomirenja.

- Došli smo danas u Srebrenicu da potvrdimo istinu o onom što se ovdje desilo. Jer samo istinom možemo doći do pomirenja. Neka ovo stoljeće bude stoljeće mira. Treba slijediti primjer Njemačke i Francuske, koji su nekada bili veliki neprijatelji, a danas su stubovi Evrope. Moram istaći i da nijedna rezolucija ne može da negira činjenice. Danas smo došli u BiH jer je ona puna malih Srebrenica - kazao je Inzko.

11:20 - Teodor Meron predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podsjetio je još jednom šta je zapravo genocid - zločin protiv čitavog čovječanstva, zbog kojeg pati cijeli svijet, te se zbog toga ne smije se oklijevati nazvati stvari pravim imenom.

Podsjetio je i na presude Međunarodnog suda u Hagu koje su zločin u Srebrenici okarakterizirale kao genocid. No, dodao je, same presude ne liječe rane, ne vode pomirenju.

11:15 - Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, između ostalog, osvrnuo se na zločince koji su počinili genocid u Srebrenici.

- Već 20 ljudi osuđeno je zbog genocida u Srebrenici. Karadžiću i Mladiću se sada sudi. Mi smo iznijeli argumente prema kojima su upravo njih dvojica najodgovorniji za zločin. Odlučnost i hrabrost majki i preživjelih Srebreničana je za divljenje i njihovim svjedočenjem se dolazi do istine. Pozivam međunarodnu zajednicu da nastavi tražiti odgovornost za genocid - istakao je Brammertz.

11:02 - Prvi govornik je Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice. U vrlo emotivnom govoru još jednom je podsjetio da je "slučajno živ jer je slučajno preživio genocid u kojem su ubijeni mnogi njegovi vršnjaci, djačaci čije je djetinstvo prekinuto". Ipak, Bošnjaci nisu uzvratili istom mjerom, nisu postali teroristi.

- Kada se pitam da li smo pogriješili što nismo uzvratili istom mjerom, dođem ovdje u Potučare i gledam u hiljade nišana koji mo kažu "nismo pogriješili, izabrali smo pravi put, put sabura.

S obzirom na planiranje genocida, pozvao je još jednom one koji mogu pomoći da učine sve kako bi se pronašli brojni još uvijek neotkriveni nestali Srebreničani, rekao je Duraković.

11:00 - U Memorijalnom centru počela je komemoracija intoniranjem himne BiH

10:42 - U Potočare je došla i delegacije Turske predvođena premijerom Ahmetom Davutoluom

10:35 - Nakon dolaska delegacija, te upisivanja u knjigu žalosti, slijedi i komemoracija na kojoj će govoriti 16 govornika.

10:30 - Došao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

10:20 - Stigla je i brojna delegacija SAD predvođena bivšim predsjednikom Clintonom. Sa njim u Potočare došla je i Madeleine Albright, bivša državna sekretarka najmoćnije države svijeta. Začuli su se i aplauzi kojima su pozdravljeni osvjedočeni prijatelji Srebrenice i BiH. 

- Molimo Vas da sve učinite za dobrobit i budućnost Srebenice, naše djece i svih ljudi, zamolile su Majke Srebrenice Clintona, uručivši mu poklon za suprugu Hillary.

Više od 80 stranih delegacija na najvišem nivou i predstavnika međunarodne zajednice prisustvovat će danas u Potočarima obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici i ispraćaju na vječni smiraj 136 ubijenih Srebreničana.
 
Komemoraciji će prisustvovati predsjednici država u regionu i to predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Crne Gore Filip Vujanović.
 
Na nivou šefova vlada najavljen je dolazak premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua, Republike Srbije Aleksanda Vučića, Republike Albanije Edi Rame, zamjenika premijera i ministra vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didiera Reyndersa, prve potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hasima Thacia te potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslava Lajčáka. 

10:15 Obilježavanju 20. godišnjice će na nivou ministara vanjskih poslova prisustvovati ministri Republike Bugarske Daniel Mitov, Holandije Bert Koenders, Republike Mađarske Péter Szijjártóa, Makedonije Nikola Poposki, Norveške Børge Brende, Španije José Manuel García-Margallo y Marfil, Švedske Margot Wallström, Turske Mevlut Cavusoglu, Velike Britanije Annabel Jenkin te zamjenik ministara vanjskih poslova Japana Kentaro Sonoura. 

Delegaciju Ujedinjenih nacija predvodit će zamjenik generalnog sekretara Jan Eliasson. 

Potočare će posjetiti i delegacija Evropske unije koju će predvoditi specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Jean-Eric Paquet. 

Počast žrtvama genocida odat će i delegacija Sjedinjenih Američkih Država, koju će predvoditi bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna sekretarka Madeleine Albright.

Iz Velike Britanije komemoraciji u Potočarima će prisustvovati princeza Anne te sir Tim Laurence, a u ime delegacije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) kraljica Noor, predsjedavajući Thomas Miller i generalna direktorica Kathryne Bomberger. 

Delegaciju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) predvodit će predsjednik Theodore Meron i glavni tužilac Serge Brammertz, dok će iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC) prisustvovati zamjenik tužitelja James Stewart. 

Iz Evropskog parlamenta u Potočare dolazi šef Evropskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula te poslanici Afzal Khan, Haydn Hammersley i Tanja Fajon. 

Također, dolazak su najavili i predsjedavajući predstavničkih domova i domova naroda među kojima su predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Laura Boldrini, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Hamaček, drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Karlheinz Kopf te predsjedavajući Predstavničkog doma Poljske Bogdan Borusewicz. 

Odavanju počasti nedužnih žrtvama prisustvovat će i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, komadant EUFOR-a u BiH Johann Luif, komadant NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz te šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore. 

Od ambasadora u BiH, najavljen je dolazak ambasadora Slovenije Iztoka Grmeka, Hrvatske Ivana Del Vechia, Italije Ruggero Corrias, Austrije Martin Pammer, Bugarske Angel Angelov, Francuske Claire Bodonyi, Holandije Jurriaan Kraak, Irana Hossein Rajabi, Japana Kazuya Ogawa, Mađarske József Négyesi, Norveške Vibeke Lilloe, Slovačke Ján Pšenica, Velike Britanije Edward Ferguson, Švicarske Heinrich Maurer, Njemačke Christian Hellbach, Palestine Rezeq Namoora te Vatikana Luigi Pezzuto. 

Također će prisustvovati i predstavnici ili nerezidentni ambasadori Islanda, Irske, Australije, Latvije, Danske, Bangladeša, Ukrajine, Kraljevine Saudijske Arabije, Libije, Tajlanda, Portugala, Malezije, Kuvajta, Rumunije, Kanade, Indije, Rusije, Kine, Pakistana, Brazila, Iraka te mnogih drugih država i međunarodnih institucija. 

Komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici te kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 136 ubijenih Srebreničana bit će obavljena sutra u Memorijalnog centru Potočari.

Dosad je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. 

10:10 - Vesna Pusić, ministrica spoljnih poslova Hrvatske došla je u Srebrenicu. To je i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

10:08 - U Memorijalni centar u Potočare upravo je stigla i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

10:02 - Aleksandar Vučić, premijer Srbije, upravo je stigao u Potočare. Na ulazu u bivšu Fabriku akumulatora kratko je razgovarao sa Munirom Subašić, a onda i sa Hatidžom Mehmedovi. Ona mu je zakačila "Srebrenički cvijet" na rever poželivši mu dobrodošlicu.

vucic-knjiga

Foto: S. Saletović (Premijer Vučić se upisuje u knjigu žalosti)

- Treba nam mir. Treba nam bolja budućnost za sve nas i za našu djecu, poručile su Žene Srebrenice premijeru Srbije.

10:01 - Bivši predsjednik SAD Bill Clinton sletio je na sarajevski aerodrom sa kojeg će helikopterom ka Srebrenici. U sarajevskoj zračnoj luci dočakala ga je ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack

klinton-sarajevo-aewrodrom

10:00 Više od 80 stranih delegacija na najvišem nivou i predstavnika međunarodne zajednice prisustvovat će danas u Potočarima obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici i ispraćaju na vječni smiraj 136 ubijenih Srebreničana.
 
Komemoraciji će prisustvovati predsjednici država u regionu i to predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Crne Gore Filip Vujanović.
 
Na nivou šefova vlada najavljen je dolazak premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua, Republike Srbije Aleksanda Vučića, Republike Albanije Edi Rame, zamjenika premijera i ministra vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didiera Reyndersa, prve potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hasima Thacia te potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslava Lajčáka. 

Obilježavanju 20. godišnjice će na nivou ministara vanjskih poslova prisustvovati ministri Republike Bugarske Daniel Mitov, Holandije Bert Koenders, Republike Mađarske Péter Szijjártóa, Makedonije Nikola Poposki, Norveške Børge Brende, Španije José Manuel García-Margallo y Marfil, Švedske Margot Wallström, Turske Mevlut Cavusoglu, Velike Britanije Annabel Jenkin te zamjenik ministara vanjskih poslova Japana Kentaro Sonoura. 

Delegaciju Ujedinjenih nacija predvodit će zamjenik generalnog sekretara Jan Eliasson. 

Potočare će posjetiti i delegacija Evropske unije koju će predvoditi specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Jean-Eric Paquet. 

Počast žrtvama genocida odat će i delegacija Sjedinjenih Američkih Država, koju će predvoditi bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna sekretarka Madeleine Albright.

Iz Velike Britanije komemoraciji u Potočarima će prisustvovati princeza Anne te sir Tim Laurence, a u ime delegacije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) kraljica Noor, predsjedavajući Thomas Miller i generalna direktorica Kathryne Bomberger. 

Delegaciju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) predvodit će predsjednik Theodore Meron i glavni tužilac Serge Brammertz, dok će iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC) prisustvovati zamjenik tužitelja James Stewart. 

Iz Evropskog parlamenta u Potočare dolazi šef Evropskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula te poslanici Afzal Khan, Haydn Hammersley i Tanja Fajon. 

Također, dolazak su najavili i predsjedavajući predstavničkih domova i domova naroda među kojima su predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Laura Boldrini, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Hamaček, drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Karlheinz Kopf te predsjedavajući Predstavničkog doma Poljske Bogdan Borusewicz.

Odavanju počasti nedužnih žrtvama prisustvovat će i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, komadant EUFOR-a u BiH Johann Luif, komadant NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz te šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore. 

Od ambasadora u BiH, najavljen je dolazak ambasadora Slovenije Iztoka Grmeka, Hrvatske Ivana Del Vechia, Italije Ruggero Corrias, Austrije Martin Pammer, Bugarske Angel Angelov, Francuske Claire Bodonyi, Holandije Jurriaan Kraak, Irana Hossein Rajabi, Japana Kazuya Ogawa, Mađarske József Négyesi, Norveške Vibeke Lilloe, Slovačke Ján Pšenica, Velike Britanije Edward Ferguson, Švicarske Heinrich Maurer, Njemačke Christian Hellbach, Palestine Rezeq Namoora te Vatikana Luigi Pezzuto. 

Također će prisustvovati i predstavnici ili nerezidentni ambasadori Islanda, Irske, Australije, Latvije, Danske, Bangladeša, Ukrajine, Kraljevine Saudijske Arabije, Libije, Tajlanda, Portugala, Malezije, Kuvajta, Rumunije, Kanade, Indije, Rusije, Kine, Pakistana, Brazila, Iraka te mnogih drugih država i međunarodnih institucija. 

Komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici te kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 136 ubijenih Srebreničana bit će obavljena sutra u Memorijalnog centru Potočari.

Dosad je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. 

 

09:59 Predjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je u Potočarima i 2010. I tada kao i sada dolazio je sa velikim pijetetom prema žrtvama Srebrenice. Ovih je dana, komentirajući britansku rezoluciju koja nije usvojena u Vijeću sigurnosti, rekao da za njega nema dileme - u Srebrenici se desio genocid!

09:58 U Memorijalnom centru u Potočarima bit će klanjana kolektiva dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 136 žrtava genocida. U nastavku vam donosimo imena i prezimena stradalih koji će se danas ukopati u Potočarima.

1. Ademović (Bego) Hamed (1938.) 
2. Ademović (Ismet) Mevludin (1959.) 
3. Ademović (Nezir) Hakija (1943.) 
4. Ademović (Salčin) Kadrija (1958.) 
5. Ahmić (Safet) Amir (1977.) 
6. Ajšić (Ibrahim) Hamdija (1957.) 
7. Alić (Adem) Sadet (1978.) 
8. Alić (Ahmet) Mahmut (1971.) 
9. Alić (Džemal) Dževad (1965.) 
10. Alić (Šukrija) Seid (1964.) 
11. Aljić (Ismet) Nijaz (1963.) 
12. Aljić (Suljo) Džemal (1978.) 
13. Arifović (Redžo) Husejin (1972.) 
14. Atanović (Bego) Hasan (1953.) 
15. Avdić (Avdo) Mehmed (1976.) 
16. Avdić (Hasan) Hasib (1953.) 
17. Avdić (Mustafa) Fazlija (1957.) 
18. Bečić (Vehbija) Zihnija (1978.) 
19. Bećirović (Meho) Omer (1954.) 
20. Bećirović (Ramo) Juso (1966.) 
21. Beganović (Mehmed) Nezir (1930.) 
22. Begzadić (Hajrudin) Elvis (1976.) 
23. Bektić (Ahmo) Ferid (1972.) 
24. Buljubašić (Ismet) Hamdija (1956.) 
25. Cvrk (Osman) Hajro (1956.) 
26. Čikarić (Zulfo) Nusret (1955.) 
27. Dervišević (Bego) Refik (1971.) 
28. Dervišević (Murat) Ibrahim (1941.) 
29. Džananović (Huso) Ramiz (1930.) 
30. Džananović (Jusuf) Hamed (1963.) 
31. Džananović (Muradif) Admir (1976.) 
32. Đananović (Sejdin) Nezir (1921.) 
33. Đozić (Hrusto) Elvir (1972.) 
34. Efendić (Meša) Asim (1965.) 
35. Halilović (Alija) Mehmedalija (1956.) 
36. Halilović (Suljo) Nurif (1927.) 
37. Hasanović (Alija) Almaz (1978.) 
38. Hasanović (Durmo) Juso (1976.) 
39. Hasanović (Fikret) Elvir (1973.) 
40. Hasanović (Hurem) Ibro (1944.) 
41. Hasanović (Ibro) Džemal (1979.) 
42. Hasanović (Rešid) Emin (1950.) 
43. Hasanović (Sabit) Sakib (1958.) 
44. Hasanović (Safet) Šaban (1955.) 
45. Hasanović (Salih) Zahid (1972.) 
46. Hasić (Husejin) Nijaz (1960.) 
47. Hasić (Mujo) Munib (1964.) 
48. Hidić (Ćamil) Saša (1964.) 
49. Husejnović (Ibro) Munib (1967.) 
50. Husić (Salko) Rašid (1946.) 
51. Ibrić (Alija) Hariz (1977.) 
52. Ikanović (Ahmo) Musa (1975.) 
53. Jahić (Izet) Jasmin (1973.) 
54. Jahić (Salko) Ifet (1967.) 
55. Jakubović (Edhem) Hasan (1978.) 
56. Jugović (Hurem) Ramo (1960.) 
57. Jusufović (Asim) Mehmed (1962.) 
58. Jusupović (Hamed) Ramo (1952.) 
59. Kamenica (Šaban) Hajrudin (1960.) 
60. Kardašević (Omer) Dževad (1963.) 
61. Klempić (Mujo) Sabit (1976.) 
62. Korkutović (Murat) Esed (1973.) 
63. Lemeš (Mehmed) Edhem (1954.) 
64. Lenjinac (Omer) Medo (1965.) 
65. Malagić (Ibrahim) Lutvo (1979.) 
66. Malić (Rasim) Zuhdo (1976.) 
67. Malkić (Bajro) Enver (1974.) 
68. Malkić (Bajro) Omer (1977.) 
69. Mehanović (Atif) Ramiz (1955.) 
70. Mehanović (Hasan) Atif (1931.) 
71. Mehanović (Ramiz) Sifet (1978.) 
72. Mehanović (Rašid) Safet (1965.) 
73. Mehić (Zajim) Hamed (1979.) 
74. Mehmedović (Avdurahman) Hašim (1943.) 
75. Mehmedović (Bego) Džemail (1935.) 
76. Mehmedović (Ibrahim) Muriz (1977.) 
77. Mehmedović (Ismet) Fikret (1975.) 
78. Mehmedović (Ismet) Rifet (1977.) 
79. Mehmedović (Ismet) Salih (1978.) 
80. Mehmedović (Mehmed) Nurif (1950.) 
81. Mehmedović (Nurija) Ismet (1946.) 
82. Mehmedović (Šemso) Ramiz (1962.) 
83. Mujanović (Bajro) Almir (1979.) 
84. Muminović (Bešir) Muharem (1946.) 
85. Musić (Hasan) Senad (1977.) 
86. Musić (Šaban) Enver (1976.) 
87. Mustafić (Meho) Huso (1975.) 
88. Mustafić (Nezir) Meho (1977.) 
89. Muškić (Adem) Šabo (1946.) 
90. Muškić (Adil) Lutvo (1969.) 
91. Muškić (Kasum) Fehim (1952.) 
92. Nukić (Avdo) Muharem (1937.) 
93. Nukić (Šaćir) Šahin (1941.) 
94. Omerović (Nazif) Rasim (1952.) 
95. Osmanović (Abdulah) Refik (1963.) 
96. Osmanović (Mehan) Šaban (1952.) 
97. Osmanović (Rašid) Ismet (1941.) 
98. Ramčević (Husein) Ibrahim (1945.) 
99. Salihović (Hasan) Ermin (1978.) 
100. Salihović (Jusuf) Zulfo (1940.) 
101. Salihović (Osman) Hasan (1932.) 
102. Salihović (Sead) Senad (1978.) 
103. Salihović (Zulfo) Fikret (1966.) 
104. Salkić (Abdulah) Izet (1971.) 
105. Salkić (Huso) Ibrahim (1939.) 
106. Sandžić (Ibrahim) Mevludin (1955.) 
107. Sejdinović (Sejdalija) Sabit (1976.) 
108. Sejdinović (Sejdalija) Selman (1970.) 
109. Selimović (Abid) Hajrudin (1968.) 
110. Selimović (Hasib) Murat (1951.) 
111. Selimović (Mehan) Kadrija (1942.) 
112. Selimović (Mehmed) Avdo (1937.) 
113. Selimović (Osman) Ibrahim (1941.) 
114. Sinanović (Muhamed) Samir (1975.) 
115. Siručić (Mehmed) Safet (1956.) 
116. Smajić (Ramiz) Hamed (1971.) 
117. Smajić (Suljo) Ferid (1958.) 
118. Smajić (Suljo) Izo (1964.) 
119. Smajić (Suljo) Ramiz (1947.) 
120. Smajlović (Habib) Hedib (1966.) 
121. Smajlović (Juso) Jusuf (1920.) 
122. Smajlović (Meho) Ahmedin (1976.) 
123. Sulejmanović (Salih) Senad (1963.) 
124. Suljić (Ćamil) Avdija (1978.) 
125. Suljić (Ćamil) Halid (1970.) 
126. Suljić (Edhem) Behrem (1964.) 
127. Suljić (Edhem) Juso (1958.) 
128. Suljić (Redžo) Redžep (1971.) 
129. Suljić (Salko) Hajro (1962.) 
130. Talović (Mustafa) Ensad (1977.) 
131. Tihić (Reif) Ahmo (1950.) 
132. Uzunović (Halid) Ekrem (1967.) 
133. Velić (Bećir) Bećo (1939.) 
134. Zuhrić (Šećan) Ismet (1933.) 
135. Zukić (Huso) Alaga (1960.) 
136. Zukić (Huso) Velaga (1956.) 

09:30 Visoke uzvanice dolaze na komemoraciju u Potočare. Redom, prilaze domaćinima, i nakon što se pozdrave i izraze saučešće, upisuju se u knjigu žalosti. To su učinili britanska priceza Ann, predsjednica parlamenta Italije Laura Boldrini, predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron, slovenski predsjednik Borut Pahor, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić...

09:17 Nakon ove dženaze u Potočarima će biti ukopano ukupno 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva je dijete. Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.  

srebrenica2015-1

Foto: F. Fočo (Rodbina i prijatelji među tabutima svojih najmilijih)

09:06 Memorijalnom centru u Potočarima će danas biti najmanje 16 govornika među kojima je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton koj je ovaj centar zvanično otvorio, 20. septembra 2003. godine.

09:00 U Memorijalni centar je upravo stigao Theodor Meron, redsjednik Haškog tribunala.

08:56 Prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra.  Do sada je u Potočarima ukpana 6.241 osoba.

8:35 Na današnjoj komemoraciji se očekuje više od 50.000 ljudi. Iz Srebrenice u svijet se danas šalje poruka mira i da se više nikome nikad nesmije desiti ono što se desilo Srebrenici.

08:25 Među današnjih 136 žrtava genocida ukopat će se 18 maloljetnih osoba. Najstarija žrtva genocida koja će biti danas ukopana je 75-godišnji Jusuf Smajlović. On će biti ukupan zajedno sa svojim unukom Hebibom. 

08:10 Komemoracija žrtvama srebreničkog genocida počinje u 10:30 sati, dok će hor Art Vivo pred svima prisutnima u Potočarima izvest himnu Bosne i Hercegovine.

08:00 Danas se u Srebrenici obilježava 20. godišnjica genocid. Prema informacijama sa lica mjesta u Memorijalni centar pristiže sve više ljudi iz cijele BiH i svijeta koji će prisustvovat dženazi i ukopu 136 žrtava genocida.

U Srebrenicu se očekuje dolazak brojnih domaćih i stranih delegacija.