BIH

RON HAVIV Moje fotografije dokazi su koje niko ne može poreći

Svjetski poznati ratni fotoreporter za "Avaz"

M. AŠČIĆ

11.7.2015

Ron Haviv, svjetski poznati ratni fotoreporter, čije su fotografije iz Sarajeva, Srebrenice, Bijeljine, Tuzle... obišle cijeli svijet pokazujući svu brutalnost i golgotu kroz koju su prolazili građani BiH, za “Avaz” govori o 20. godišnjici genocida u Srebrenici, ulozi stranih medija u ratu te pokušaju njega i njegovih kolega da kroz fotografije koje su slali svi vide šta se dešava s Bosnom i Hercegovinom.

Srebreničke izbjeglice

Havivove fotografije antiratnih demonstracija pred Skupštinom RBiH, zatim Arkanovih "Tigrova" u Bijeljini, izmučenih srebreničkih izbjeglica u Tuzli, osvanule su na naslovnicama svjetskih medija i tako skrenule pažnju na rat koji je buktio.

Posebno je sumorna fotografija žene iz Srebrenice Nedžibe Salihović kako u očaju širi ruke ka nebu tražeći pomoć, a iza njenih leđa su pripadnici UN-a. A, 20 godina nakon nastanka fotografije, Haviv se nedavno u Sarajevu ponovo susreo s ovom majkom. 

haviv-salihovic-srebrenica

Fotografija Nedžibe Salihović koju je Haviv zabilježio u julu 1995. godine

Slike srebreničkog genocida te kolona preživjelih majki i djece, kako je kazao, nešto su što se nikada ne zaboravlja.

- Kada je Srebrenica počela padati, bio u sam u blizini, ali nisam mogao nikako tamo ući iako sam to silno želio. Nisu nam dozvolili. Ni meni ni mojim kolegama. No, tada sam uspio uslikati prve preživjele kako pješače, a ostale kako dolaze autobusima u Tuzlu. Tada su nastale prve moje fotografije koje su svjedočile o tome šta se zaista desilo - prisjeća se Haviv. 

On kaže da je, dok su pristizale izbjeglice iz Srebrenice, a kada je već postalo jasno da je izvršen pokolj, osjećao da Zapad nije učinio dovoljno da spasi Srebrenicu.

- Sada, kada se osvrnem na ono što sam tada radio i mislio, potpuno se iznerviram. Mnogo je toga žrtvovano, a na kraju je sve ovo bilo uzalud. Kada pogledam na disfunkciju koja postoji preko granica zemalja koje su nekada bile Jugoslavija, ne iznenađuje me da vidim nacionalističke izborne rezultate ili čak da čujem pjesme iz 1990. godine te istu retoriku - ističe Haviv.

Greške iz prošlosti 

Smatra da ideja da kao ljudska rasa učimo iz historije da bismo izbjegli greške iz prošlosti rijetko urodi plodom.

- Vraćajući se na Balkan i pričajući o tome, mogu se samo nadati da bi to moglo pomoći da se prisjetimo prošlosti koja uvijek ne mora predvidjeti našu budućnost. Danas moje fotografije, moj rad stoje kao testament da podsjete na to da sve ono što se desilo u BiH, u Srebrenici, u Sarajevu, niko nikada ne može poreći - govori Haviv.

Izložba u Memorijalnoj galeriji "11/07/95"

Na dvadesetu godišnjicu srebreničkog genocida i dvadesetu godišnjicu završetka rata u BiH, Ron Haviv izložio je svoje fotografije u Memorijalnoj galeriji „11/07/95“ u Sarajevu. Izložba "Blood and Honey: A Balkan War Journal" (Krv i med: Dnevnik balkanskog rata) prati raspad Jugoslavije, od rušenja Vukovara preko rata u Bosni, do sukoba krajem devedesetih na Kosovu te istražuje mjesto običnog čovjeka, pojedinca u krvavom vrtlogu historije.