BIH

U POSJETI ŠUHRI MALIĆ Noge je izdale dok je tražila kosti sinova od grobnice do grobnice

Majka sa slike Safeta Zeca

S. SMAJLOVIĆ

10.7.2015

Pitaš me, sinko, kako sam? Pa, šta sam sve preturila preko svoje glave i dobro sam. Godine su, dijete. Eto, u aprilu sam uzela 82. Noge izdale hodajući od grobnice do grobnice tražeći kosti svojih sinova. Ovako nam se požalila majka Šuhra Malić, koju smo posjetili u Pećištu kod Srebrenice.
    
Blizu mezarja

- Suad, građevinski inžinjer, padom Srebrenice u julu 1995. godine ubijen je u Kravici, gdje su pronađene njegove kosti. Fuad, stariji, pronađen je u masovnoj grobnici Liplje kod Zvornika. Oba su ukopana u Memorijalnom centru Potočari. Sreća je što je mezarje blizu moje kuće te nekako sa štakama često odem i proučim im Fatihu - kaže Šuhra.

Veli da pored petero djece, koje je rodila s rahmetli mužem Hasanom, danas živi sama. Dva je sina ukopala, Šukrija živi u Sarajevu, a Edhem u Njemačkoj. I rijetko dolaze. Kćerka Suada Selimović živi u Švedskoj, dolazi svake godine i snabdijeva je svim potrepštinama, kazuje majka Šuhra.

suhra-malic2

Šuhra Malić s fotografijama ubijenih sinova

Osim tuge za izgubljenim sinovima, ovu staricu, kako kaže, najviše muči samoća. Vrijeme provodi radeći u bašči, gdje zasadi samo onoliko koliko sjedeći može uraditi. Ostatak vremena provodi listajući albume sa slikama svojih najmilijih.
      
Pomaže sestrić

- Teško je živjeti sam. Em starost, em kuća puna tuge, suza i samoće. Često mi dolazi i pomaže sestrić Mensur Karahasanović. Pripremi drva, pokosi avliju, ide u kupovinu i obavlja sve one poslove koje sama ne mogu. Suđeno mi je da me pored petero djece služi sestrino dijete - jada se Šuhra, dodajući da je obilaze i komšije, majke iz udruženja, ali i nepoznati ljudi sa strane.

suhra-malic1

Šuhra Malić danas se kreće pomoću štaka

Sestra Zlatija Šečić zapaljena u kući u Zalužju

Kada se u aprilu 2001. godine Šuhra Malić s mužem Hasanom vratila u Pećišta, nije ni sanjala da će nakon tri mjeseca s grupom srebreničkih majki 11. jula te godine otkriti kamen temeljac za gradnju memorijalnog kompleksa. Tada je, kaže, pomislila da će među prvima biti ukopani njeni sinovi. 

Šuhra je izgubila i mnogo ostale rodbine. Samo u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bratuncu mučeno je i ubijeno devet njenih rođaka, a sestra Zlatija Šečić zapaljena je u kući u Zalužju.