BIH

Kako se gradio Memorijalni centar Potočari

Od kamena temeljca do druge faze memorijala

S. SMAJLOVIĆ

11.7.2015

Odlukom visokog predstavnika Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima kod Srebrenice za mezarje i spomen-obilježje stradalima u julu 1995. u genocidu. 

Prva faza

Petrič je 10. maja 2001. donio odluku o osnivanju Fondacije „Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje”, a ova fondacija ustanovljena je kao neprofitna organizacija koja ima za cilj da sagradi i održava kompleks u znak sjećanja na žrtve genocida. Ovom odlukom definirana je uloga Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe Fondacije. Ured visokog predstavnika koordinirao je rad Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe 

Ciljevi Fondacije bili su da prima novčana sredstva i vrši isplate za obilježje, da sagradi, održava i obavlja sve druge poslovne aktivnosti ovog obilježja.

Gradnja obilježja odvijala se u dvije faze. U prvoj je pripremljena lokacija za ukop 1.000 žrtava, a druga je obuhvatila pripremanje mezarja za ukop još 7.500 posmrtnih ostataka te gradnju musale, kripte za one koji ne budu mogli biti identificirani i pojedinačno ukopani. U toj fazi urađeni su spomen-soba, uslužne prostorije i parking.

Da bi se obavio ovaj posao, raspisana su tri tendera. Prvi za idejno rješenje i izgradnju, drugi za nadgledanje radova i treći za ukope. Ove poslove dobilo je preduzeće „Engra“, međunarodna nevladina organizacija „Care“ i JKP „Gradska groblja“ Visoko. Gradnju i postavljanje nišana tenderom je dobila firma „Klesar“ iz Hadžića.

Savjetodavna radna grupa Memorijalnog centra zaključila je da dodijeljena lokacija nije dovoljna za muzej, arhiv i dopunske službe te je predložila da bude iskorištena bivša Fabrika akumulatora, koja se nalazi nasuprot lokacije za ukop.

Druga faza

Nakon konsultacija s Vladom Republike Srpske i uz podršku Izvršnog odbora memorijala, visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) 25. marta 2003. donio je odluku kojom se vlasništvo nad ovom fabrikom prenosi na Fondaciju. 

Zatim je na tenderu najpovoljnija firma „Energoinvest” Sarajevo uradila idejno-izvedbenu dokumentaciju za drugu fazu gradnje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

U drugoj fazi gradnje ovog memorijala, na ulazu u bivšu bazu UN-a u Fabrici akumulatora restauriran je betonski kubus s natpisom UN i HO DUTCBAT. Završena je i biblioteka za naučnoistraživački rad, a ujedno će služiti i za druge potrebe. Ova biblioteka imat će 2.500 bibliotekarskih jedinica.

Na prošlogodišnjem obilježavanju 19. godišnjice srebreničkog genocida puštena je u rad multimedijalna soba za koju je Agencija Sense prikupila obimnu dokumentaciju, hiljade sati snimaka, svjedočenja preživjelih i drugih dokaza. Riječ je o multiekranskoj projekciji hronologije događaja iz jula 1995. godine s osam videoprezentacija ključnih segmenata srebreničke priče, od svjedočenja preživjelih iz masovnih egzekucija, do sudskog epiloga.

Poziv donatorima

Trenutno se izvode radovi na objektu bivše komande holandskog bataljona. Restaurirana bivša komanda holandskog bataljona imat će muzejsku zbirku, kolekciju fotografija i izjave holandskih veterana te stalnu izložbenu postavku. Privodi se kraju i uređenje portirnice.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, naglašava da će se gradnja i uređenje muzeja nastavit i ubuduće s manjim ili većim projektima, a sve u ovisnosti o prikupljenim sredstvima.

- Radit ćemo na donatorskoj osnovi i koliko sredstava budemo osigurali, toliko ćemo poštivati dinamiku gradnje. Kada se završi druga faza, to će biti jedan muzej genocida i svjedočenje šta se dogodilo u određenom momentu na određenom mjestu - pojasnio je Smajlović te pozvao donatore da sredstva mogu uplaćivati na račun Memorijalnog centra, koji kontrolira državni Ured za reviziju.