CRNA HRONIKA

Direktorica firme "Natur parkett“ prevarila kupce za 113.600 KM

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu

Am. K.

10.7.2015

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Ilde Kukoljac (37), direktorice u "Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo zbog krivičnih djela prevara u privrednom poslovanju i krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga ili isprava.

Lažna reklama 

Ona se tereti da je od 27. novembra 2013. do 4. juna 2014. godine u Sarajevu, kao odgovorno lice, u svojstvu osnivača i direktora privrednog društva "Natur parkett“ s ciljem da ovom privrednom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, istakla na prodajnom objektu društva reklamu "rasprodaja parketa i podova od 50 posto".

No, prilikom zaključivanja kupoprodajnih ugovora u ime društva, kao prodavac, dovodila u zabludu kupce, na način da im je lažno saopštavala kako će robu isporučiti u dogovorenom roku, tražeći od istih da odmah unaprijed uplate novčani iznos u visini kupoprodajne cijene robe, prikazujući im da je za realizaciju kupovine to neophodno zbog odobrenog popusta od 50 posto.

Kupci su  u to povjerovali i uplaćivali cjelokupne iznose, o čemu im je izdavala potvrde o preuzetom avansu za kupljenu robu i kod istih stvorila privid pouzdanog prodavca, da bi potom primljeni novac u cjelosti zadržala za društvo „Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo i koristila u druge svrhe.

Držala ih u zabludi

Kupce je i po proteku roka isporuke održavala u zabludi, pravdajući zakašnjenje isporuke robe drugim razlozima, na koji način je kupcima pričinila štetu, a za društvo „Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo, pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 113.600 KM.

Ona je  4. februara ove godine kao odgovorno lice, u svojstvu osnivača i direktora privrednog društva „Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo, prikrila poslovne knjige - blagajničku dokumentaciju ovog društva za period od 1. januara 2013. do 30. maja 2014.godine i tako je učinila neupotrebljivom u krivičnom postupku, prije izuzimanja iste od strane ovlaštenih službenih lica , zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo prevara u gospodarskom poslovanju.

Tužilaštvo je nadležnom sudu predlažilo da se Kukuljac izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti vođenja poslova ili upravljajnja u privrednim društvima ili poslovima, gdje može doći u doticaj sa imovinom ili raspolagati imovinom privrednih društava ili srodnih pravnih lica, u trajanju od dvije godine.