BIH

HILJADE VJERNIKA U BIJELOM Zeničani molitvom i bjelinom svjedoče bolu Srebrenice

U okviru Ramazanskih divana

Autor:D. Pa.

10.7.2015

Kako bi odali svoju počast žrtvama stradalim u srebreničkom genocidu, u Zenici su planirane brojne aktivnosti od kojih su neke već realizovane. Podsjetimo, prije tri dana instalirana je izložba fotografija Dade Ruvića na otvorenom, koje na emotivan način tretiraju tragične događaje u Srebrenici.

Jučer je iz Zenice biciklom ka Potočarima krenuo RVI Zahid Gašić, dok će u 11. jula biti održana "Šetnja za Srebrenicu". Posebnu je pažnju bosanskohercegovačke javnosti izazvao najveći Cvijet Srebrenice u zeničkom naselju Mokušnice, dok će drugog dana ramazanskog Bajrama kako nam je potvrđeno iz Omladinskog hora, biti zveden "Srebrenički inferno" na spomen-obilježju Kameni spavač.

Pored ovih aktivnosti večeras će brojni vjernici Ramazanske divane, koje treći petak zaredom organizuje KC "Karneol", posvetiti Srebrenici. Kako ističu organizatori, riječ je o jedinom masovnom noćnom skupu na kome se u motivima i sjećanju dočekuju 11. juli zbog čega će slika iz Zenice obići svijet.

Tako će hiljade Zeničana odjevenih u bijelo prisustvovati ovoj manifestaciji, te će molitvom, masovnošću i bjelinom svoje odjeće svjedočiti bolu Srebrenice a 11. juli  dočekat će dovom i učenjem Fatihe.