BIH

SAMANTA PAUER: Vučić bi u Srebrenici trebao dokučiti istinu o genocidu

Ambasadorica SAD u UN-u za "Dnevni avaz" o srbijanskom premijeru

E. AVDOVIĆ

10.7.2015

Samanta Pauer (Samatha Power), ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim narodima (UN), odgovarajući na pitanje dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD koja bi bila poruka za srbijanskog premjera Aleksandra Vučića, koji stiže u Potočare, izrazila je nadu da će se Vučić upravo u Srebrenici suočiti s istinom o genocidu i da će je kao takvu i prihvatiti. 

Vučić još nije iskazao spremnost da prizna taj genocid u Srebrenici, a bio je među zagovornicima negativnog ruskog stava prema srebreničkoj rezoluciji u UN-u. 

Promjena kursa

- Mislim da će srbijanski premijer, kada otputuje u Srebrenicu, biti suočen sa šamijama majki, žena i kćerki ljudi koje su u genocidu pobile snage bosanskih Srba, koji su imali podršku, naravno, u to vrijeme od srbijanske vlade. Naravno, moja nada bila bi da će te šamije, ti krici, ta bol prodrijeti do njega i uzrokovati da on promijeni kurs - kaže Pauer. 

Rekla je da je negiranje genocida u Srebrenici, jednostavno, nespojivo s pomirenjem.

Rezultat razaranja

- Jer, dok Vučić govori o važnosti pomirenja, i on je u pravu što govori o važnosti pomirenja, vi ne možete graditi pomirenje na račun negiranja genocida. To nije kompatibilno. Znači, važno je da on ide tamo i važno je da on vidi za sebe te rezultate i razaranje uzrokovano genocidom u Srebrenici - naglasila je Pauer. 

Ambasada SAD u BiH: Pogođeni smo vetom

Reagirajući na neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH saopćila je da snažno dijeli stavove i osjećaje izražene u govoru ambasadorice Pauer. Iz Ambasade navode da je takvo raspoloženje i u američkoj vladi i u međunarodnoj zajednici, koje su podjednako pogođene odlukom Rusije da stavi veto. Ističu i da neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost SAD da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama. 

- Američki kongres upravo to je uradio jednoglasno usvojivši rezoluciju koja potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, osuđuje one koji ga negiraju i odaje počast žrtvama. Nekoliko saveznih država usvojilo je u proteklim sedmicama slične rezolucije koje pokazuju da mi, u SAD, u potpunosti prihvatamo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, u kojima se navodi da je ono što se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici bio genocid i da, prema našem mišljenju, nije učinjeno dovoljno da se on spriječi - naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.