BIH

Kerry: Moramo se sjećati žrtava Srebrenice svaki dan

Američki državni sekretar povodom 20-e godišnjice genocida u Srebrenci

J. Be.

10.7.2015

Američki državni sekretar John Kerry povodom sutrašnje 20-e godišnjice genocida u Srebrenici pismeno se oglasio, te ponovio da su SAD bile i ostale čvrst partner naroda Bosne i Hercegovine. Njegovu poruku vam prenosimo u cijelosti.

Sutra obilježavamo 20 godina od kada je preko 8000 ljudi ubijeno u planinama istočne Bosne i Hercegovine.

Otkriće tog nesavjesnog zločina protiv čovječnosti, polomljenih tijela naslaganih u masovnim grobnicama je šokiraolo savjest svijeta. Ova godišnjica je snažan podsjetnik na potrebu da se suočimo sa zlom u svim njegovim oblicima, te da se zalažemo za ljudska prava i dostojanstvo.

Oni koji su počinili taj zločin moraju biti izvedeni pred lice pravde. I moramo se sjećati žrtava Srebrenice i svih žrtava rata ne samo danas nego svaki dan.

SAD su bile i ostale  čvrst partner naroda Bosne i Hercegovine koji pomaže u izgradnji sigurnosti kroz Daytonski mirovni sporazumi, te pružanju ekonomske pomoć i tehničkih savjeta Bosni i Hercegovinina putu prelaska od sukoba, preko oporavka, do razvoja.

Naš cilj je da podržimo daljnji napredak prema potpunoj stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine u regiji gdje građani mogu živjeti kao komšije u miru i poštovanju prava svih naroda.

Kada razmišljamo o genocidu u Srebrenici, mi odajemo počast žrtvama koje potvrđuju našu odlučnost da osigurmo da se takve tragedije više ne ponove.