BIH

ANGELA MERKEL NAPUSTILA SARAJEVO Poručila kako vjeruje u BiH i njene narode!

Najmoćnija žena Evrope dočekana uz najviše državne i vojne počasti u BiH

N. K./Dž. Č.

9.7.2015

18:30 Angela Merkel završila je svoju jednodnevnu posjetu Sarajevu gdje se sastala sa najvišim dužnosnicima. Pred sam odlazak istakla je kako vjeruje u BiH i njene narode. 

Ranije je njemačka kancelarka, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima, poručila da je napredak cijele regije moguć samo ako se BiH kreće u pravcu dijaloga i pomirenja. Od bosanskohercegovačkih političara očekuje provođenje reformi i okretanje ka budućnosti.

Zajednički zaključak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njemačke kancelarke je da Bosna i Hercegovina gleda u budućnost i da je na sigurnom evropskom putu.

17:30 Tokom današnje posjete Bosni i Hercegovini, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao što je i najavljeno, posjetila je umjetničku galeriju Srebrenica 11/07/1995, gdje se sastala sa srebreničkim majkama.

Ovaj sastanak nije potrajao dugo, a majke Srebrenice su od njemačke kancelarke zatražile da pomogne našoj državi na njenom putu ka NATO-u kao i u donošenju zakona o negiranju genocida.

Srebreničke majke zahvalile su se Merkel na njenoj posjeti BiH i Sarajevu, ali kazale su da bi im bilo draže da je njemačka kancelarka posjetila Potočare, ili da je prisustvovala ispraćaju 136 tabuta srebreničkih žrtava koji su danas u kamionu prošli ispred Predsjedništva BiH.

merkel2

Foto: Fena (Merkel ispred galerije Srebrenica 11/07/1995)

15:12 Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje je dočekana uz najviše državne i vojne počasti.

Tokom jednodnevne posjete održala je niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, a stigla je i posjetiti izložbu "Srebrenica 11/07/1995“.

Planirano je i da se sastane sa predstavnicama udruženja Majke Srebrenice.

Nakon izložbe, prošetala je ulicama Sarajeva. No, ta šetnja zapravo je kratko trajala jer je najmoćnija žena Evrope ali i svijeta praktično bila "okupirana" od strane Sarajlija koji su joj najprije mahali i klicali, ali onda i grlili i ljubili izgovarajući i "Danke Angela".