BIH

Istaknuti profesori i istraživači na naučnoj konferenciji o genocidu u Srebrenici

Počela danas u Sarajevu

Fena

9.7.2015

Međunarodna naučna konferencija "Srebrenica 1995-2015:Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida" počela je danas u Sarajevu.

Trodnevnu Konferenciju, koja će u naredna dva dana također biti održana u Tuzli i Srebrenici, organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, Univerzitat u Tuzli i Univerzitet u Sarajevu.

Na konferenciji će učestvovati više od 80 istraživača iz BiH i svijeta, a uvodno izlaganje danas je u Sarajevu imao direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović, koji je istaknuo da je genocid u Srebrenici jedan u nizu u novijoj historiji svjetske civilizacije, s kojim se nauka, politika i filozofija još uvijek nisu u stanju, ili se ne žele obračunati.

- Konferencija je prilika da svi istraživači izlože svoja nova naučna saznanja i potvrde dosadašnja. Osnovni cilj konferencije je učenje, te da pošaljemo poruku i izvučemo pouku koja se svodi na frazu "nikad više". Odabrali smo temu "dugoročne posljedice genocida" jer se genocid u BiH izvršava nad Bošnjacima u posljednjih 150 godina i postao je brend ove zemlje - rekao je Muratović.

Izlaganje na Konferenciji će imati i prof. dr. Suad Kurtćehajić, koji navodi da je srebrenički genocid jedan od tri presuđena genocida u historiji čovječanstva, ali da BiH nikada nije iskoristila pozitivne posljedice te presude, što je sada moguće korištenjem "Jus Cogens" norme.

- Presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu ušlo se u povredu "Jus Cogens norme", koja uključuje zabranu genocida, a koja je najjača norma međunarodnog prava predviđena u članu 53. Bečke konvencije i samim time je osnov poništenja svakog međunarodnog ugovora. Ugovori koji su nastali nakon povrede te norme su ništavi, što znači da bi u BiH mogli insistirati čak i na poništenju Dejtonskog sporazuma, a u najmanju ruku na deinstaliranju entiteta - objasnio je Kurtćehajić.

Dodao je da  da je "Jus Cogens" pravni osnov kojim se u BiH mogu korigirati mnoge stvari i revidira kompletno gledanje na Dejtonski sporazum i instaliranje Republike Srpske, entiteta u čije ime je genocid i počinjen.

Jedan od brojnih američkih istraživača koji prisustvuju konferenciji je profesor psihologije na Southern Connecticut State University u New Havenu (SAD) David Pettigrew, koji se bavi istraživanjem genecida u Srebrenici, ali i drugim područjima Bosne i Hercegovine.

- Izučavam genocid u BiH počinjen na teritorijama koja pripadaju bosanskim Srbima. Radio sam u Višegradu i Srebrenici, te smatram da je veoma bitno da se ovdje sjetimo i odamo počast žrtvama genocida. Moja istraživanja ukazuju da se genocid još uvijek provodi u Republici Srpskoj, te da se tamo radi na potiskivanju sjećanja i monumenata vezanih za genocid - izjavio je Pettigrew i dodao da ruski veto na UN-ovu rezoluciju za genocid u Srebrenicu potiče politiku negiranja genocida.

Naglasio je da mu je veoma drago što je može reći da je rezolucija jučer usvojena u američkom Kongresu, koji je osudio genocid kao najveći zločin i na taj način odao počast žrtvama.