BIH

Srebrenica je za mene svetinja

Advokatica iz Vašingtona na „Maršu mira"

A. H.

10.7.2015

Mnogi koji su ovih dana pokušavali saznati ko je Adisada Dudić, djevojka koja se nedavno na komemoraciji žrtvama Srebrenice u UN-u obratila vrlo emotivnim govorom, odgovor su dobili jučer u Nezuku. Ova mlada djevojka, po zanimanju advokatica s adresom u Vašingtonu, kćerka je Mirsada Dudića, proslavljenog srebreničkog komandanta, nosioca najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan".

Zajedno s ocem, sestrama Zumretom i Mujesirom te troje američkih prijatelja Adisada je jučer u koloni učesnika „Marša mira" krenula prema Potočarima, sretna što na ovaj način može iskazati svoje poštovanje prema žrtvama Srebrenice.

- Ovo je moj drugi „Marš mira". Otac i ja smo 2008. učestvovali na maršu, a ovo danas ohrabruje da ljudi neće zaboraviti Srebrenicu. Doduše, moje misli su u ovom trenutku i u UN-u, jer iščekujem da rezolucija o genocidu u Srebrenici bude prihvaćena. Genocid u Srebrenici je očigledan, postoji mnogo dokaza za to i smatram da oni koji se protive rezoluciji nemaju argumente za to - kazala nam je ova mlada djevojka.

S ponosom ističe da je rođena u selu Osmače kod Srebrenice i da su od dolaska u SAD njeni roditelji činili sve da ona i njene sestre dobiju adekvatno obrazovanje, ali da nikad ne zaborave ko su i odakle dolaze.

Adisada se sa svojim roditeljima i sestrama odselila 2000. godine. Završila je pravo i danas radi kao advokat. Njena starija sestra Mirsada je ljekar, mlađa Zumreta završila je psihologiju, dok je najmlađa Mujesira završila ekonomiju. Na kraju nam kaže da su riječi njenih roditelja, posebno oca, da nikad ne zaboravi Srebrenicu, za nju svetinja.