BIH

AMNESTY INTERNATIONAL Ruski veto uvreda za porodice žrtava

Međunarodna organizacija za ljudska prava

Fena

9.7.2015

Ruski veto na Rezoluciju o Srebrenici je uvreda za porodice žrtava tog masakra i omešće pokušaje pomirenja zajednica u Bosni i Hercegovini, saopćila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International.

- Masakr više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici, jula 1995. godine otkrio je tragične nedostatke odgovora UN na bosanski rat. Dvadeset godina kasnije nemogućnost Vijeća sigurnosti prizna ta ubistva kao genocid, uvreda je uspomene na mrtve - rekao je John Dalhuisen, direktor Amnesty za Evropu i centralnu Aziju, navodi se u saopćenju izdatom u sjedištu te organizacije u Londonu.

On je rekao da je ova rezolucija značila mnogo više nego samo priznavanje Srebrenice kao genocida.

- Također se radilo o priznavanju hitne potrebe da se obezbijedi pravda za žrtve i dugoročna podrška preživjelima, uključujući one koji su bili izloženi seksualnom nasilju, i razjašnjavanje sudbine više 8.000 nestalih u ratu - dodao je on.

On je rekao da Amnesty pozdravlja to što su Velika Britanija, koja je predvodila pregovore o Nacrtu rezolucije, i druge članice Savjeta bezbjednosti koje podržavaju tekst, ostale čvrste u uvjerenju da je potrebno priznati da događaji prije 20 godina u Srebrenici predstavljaju genocid.

- To je preduslov za pomirenje, a negiranje genocida znači iznevjeriti patnju žrtava i njihovih porodica - pojasnio je Dalhuisen, prenosi Slobodna Evropa.