BIH

Gojer: Bešćutnost režima Putina prema hiljadama žrtava genocida u Srebrenici

Bh. redatelj i književnik povodom ruskog veta u UN-u

Fena

9.7.2015

Sramno, čovjeka nedostojno, ratno-huškačko ponašanje Rusije u Ujedinjenim narodima (UN) pokazuje svu bešćutnost režima Vladimira Putina prema tisućama žrtava genocida u Srebrenici - smatra Gradimir Gojer, bh. redatelj i književnik povodom ruskog veta u UN-u na rezoluciju o Srebrenici.

Države koje su u UN-u bile suzdržane kod glasovanja o rezoluciji o Srebrenici, ističe Gojer, zaslužuju osim bh. prezira žurnu akciju bh. diplomacije i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Najmanja mjera solidariziranja sa Srebreničanima u ovom trenutku je žuran prekid diplomatskih veza i svih drugih odnosa s onima koji su spriječili donošenje rezolucije o Srebrenici. Izjava Aleksandra Vučića da je dobio uvjeravanja da rezolucija o Srebrenici neće proći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda zaslužuje samo jedno: da mu predsjedništvo BiH otkaže gostoprimstvo prilikom njegove namjere da prisustvuje dženazi nevinih Srebreničana u Potočarima - stoji u saopćenju Gojera.

Ako se to ne desi, kaže Gojer, znači da su Srebreničani ostavljeni i od Predsjedništva BiH.

- Rusija je u UN-u pokazala i demonstrirala fašizam i svrstala se na stranu fašista, čime je pljunula na svoj doprinos antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu - kaže se u reagovanju Gojera.