VIJESTI

DODIK ZAHVALIO RUSIJI Ne treba pokazivati nikakav trijumfalizam, i ja ga nemam u sebi

Predsjednik RS-a nakon neusvajanja britanske rezolucije o Srebrenici

Fena

8.7.2015

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Rusija nije dozvolila da se eventualnim donošenjem rezolucije, koju je Velika Britanija predložila u Vijeću sigurnosti UN-a, "problematizuje situacija i pojačaju podjele unutar Bosne i Hercegovine".

Dodik je za RTRS rekao da ne treba pokazivati nikakav trijumfalizam, te da ga ni on nema u sebi, nakon što rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a, jer je Rusija glasala protiv.

On je zahvalio Rusiji što je, kako je naveo, razumjela situaciju u regionu i što nije dozvolila da se donošenjem rezolucije problematizuje situacija i pojačaju podjele u BiH.

- Zahvalan sam Ruskoj Federaciji, jer je uvažila razgovore koje smo mi imali - dodao je on te izrazio zahvalnost i zemljama koje su bile suzdržane prilikom usvajanja rezolucije.

Smatra da je će Velika Britanija snositi odgovornost za, kako je naveo, podjele koje će biti izražene.

- Vjerujem da će, s druge strane, u BiH biti opšta atmosfera osude ruske strane... Prijedlog rezolucije Velike Britanije je ponižavajući za nas Srbe i trebamo se podsjetiti svih onih situacija, u kojima je Britanija kroz istoriju, od turskih vremena i Padyija Ashdowna uvijek radila na štetu srpskog naroda i njegovih istorijskih i nacionalnih interesa - ustvrdio je Dodik.

Kazao je da osude "ponašanja Velike Britanije tek treba da uslijede, jer je njihova zloupotreba pozicije dovela do ovakve jedne situacije".