BIH

Željka Cvijanović zahvalna na razumijevanju Srbije, Rusije i Kine

Premijerka Republike Srpske povodom neusvajanja rezolucije

Fena

8.7.2015

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da Vlada izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama proteklog rata u BiH i njihovim porodicama te ponovila da je više puta upozoravala da usvajanje britanke rezolucije o Srebrenici ne bi doprinijelo izgradnji pomirenja u BiH.

Usvajanje rezolucije bi, kazala je, doprinijeno "daljoj destabilizaciji unutrašnjih odnosa te bi se ozbiljno poremetila nastojanja da se postigne minumum saglasnosti oko brojnih pitanja od interesa za građane dva entiteta i Brčko Distrikta - kazala je Cvijanović.

Povodom neusvajanja britanske rezolucije o Srebrenici, Cvijanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon sjednice entitetske vlade, kazala da Vlada RS-a "izražava zahvalnost za razumijevanje i napore koje su uložile Srbija, Ruska Federacija, Kina i druge države" koje su upozoravale "na štetnost predložene rezeloucije po unutrašnje odnose u BiH".

Usvojen je i zaključak u kojem Vlada RS-a izražava opredjeljenje da, kroz dijalog, i u saradnji s lokalnim organima vlasti Općine Srebrenica radi na daljem unapređenju međunacionalnih odnosa i poboljšanju ukupnog političkog i privrednog ambijenta u toj lokalnoj zajednici.

Entitetska vlada je ponovo izrazila i punu privrženost Dejtonskom sporazumu, koji je omogućio da BiH funkcioniše i izgrađuje svoje demokratske kapacitete.

Britanska rezolucija o Srebrenici nije usvojena zbog negativnog glasanja stalne članice Vijeća sigurnost UN-a, Rusije.

Za je glasalo deset članica, četiri su bile suzdržane dok je Rusija bila protiv.