GLOBUS

ZAVRŠENA SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI UN Nacrt britanske rezolucije o Srebrenici nije usvojen, Rusija uložila veto!

Razmatran sedmi prijedlog dokumenta koji je uputila Velika Britanija

Redakcija

8.7.2015

17:50 Završeno je zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a na kojem su članice ove institucije glasale za sedmi prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici. Podsjećamo, glasove "za" dali su SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan i Čad. Četiri članice su bile suzdržane, i to Venecuele, Nigerija, Angola i Kina. Rusija je glasala protiv rezolucije i dala veto na britanski dokument.

SAD su ocijenile da je ruski veto "nova mrlja na reputaciji Vijeća sigurnosti". 

- Ruski veto je spriječio da se ukaže na zločin, zločin genocida. Poricanje genocida je prepreka za pomirenje - rekla je ambasadorica Amerike pri UN-u Samanta Pauer. 

Ruski veto su osudile misije Njemačke i Albanije u UN. 

17:45 Ambasador Malezije pri UN-u, države koja je glasala "za" rezoluciju, kazao je da se moramo zapitati koliko ćemo još puta reći "nikad više" nakon Holokausta, Ruande i Srebrenice. Prisjetio se jedne njegove posjete komemoraciji u Srebrenici i kazao da je tada osjetio veliku bol i patnju svih majki koje su izgubile svoju djecu, muževe, braću i ostale članove porodice, a, kako kaže, vidio je i tugu onih koji još nisu pronašli posmrtne ostatke svojih bližnjih.

17:25 U svom kratkom obraćanju u Vijeću sigurnosti, britanski ambasador Vilson rekao je kako nema nikakve dvojbe da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid, upravo onako kako su to definisale presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Vilson je dodao kako "do pomirenja može jedino doći ukoliko se ljudi suoče s prošlošću", jer to je potrebno "da bi se ovakve stvari spriječile u budućnosti".

Tražeći da se odmah glasa po prjedlogu njihovog nacrta rezolucije, Vilson je poručio svima, očito ciljaući na Rusiju:

"Ako članovi Vijeća sigurnosti ne mogu podržati rezoluciju ovakve prirode, koja je izuzetno balansirana i koja ne cilja Srbiju ili srpski narod, oni će to morati opravdati sami sebi".

No posebno jasna, pa i oštra, unoseći u to vlastito novinarsko iskustvo dok je bila dopisnica američkih medija iz Sarajeva, početkom 1990-tih bila je aktuelna ambasadorica SAD u UN-u Samanta Pauer (Samantha Power), koja je izrazila duboku nevjericu da je Rusija sebi mogla dozvoliti ovaj veto, jer to, kako je kazala nisu zaslužile majke koje su izgubile svoje sinove, muževe, braću, očeve …. u Srebrenici 1995. Prozvala je direktno i Milorada Dodika koji je genocid u Srebrenici nazvao izmišljenim, te ga praktično izvela na stub srama, što bi u budućnosti moglo imati dodatnih reperkusija.

- U Srebrenici se dogodio genocid - rekla je Pauer, navodeći da je to nepovratni historijski fak učvršćen hiljadama stranica sudske dokumentacije. Ona je negiranje tog fakta uz pozivanje na pomirenje nazvala ludošću, jer pomirenje se ne može dogoditi bez jednostavnog uvažavanja te činjenice.

17:10  Ambasador Jordana pri UN-u kazao je da se sve članice Vijeća sigurnosti moraju zapitati šta da učine kako se zločin Srebrenice nigdje ne bi ponovio. Ističući svoje žaljenje zbog nausvajanja rezolucije, on je naglasio da se zločin koji je počinjen protiv civila ne smije nikad zaboraviti. 

Predstavnik Čada, države koja je glasala "za" britansku rezoluciju o Srebrenici, što nije prošlo zbog veta Rusije, napomenuo je da je u julu 1995. godine, 8.000 muškaraca masakrirano u gradu koji je bio ''sigurna zona''. On je pozvao Haaški tribunal da nastavi svoj rad kako bi se odgovori priveli pred lice pravde.

17:06 Među četiri članice koje su bile suzdržane pri glasanju o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, našla se i Venecuela. Predstavnik ove države pri UN-u kazao je da smatraju da britanski dokument nije izbalansiran te da ne može samo jedan narod biti kriv za zločine.

Pored Venecuele, Nigerija, Angola i Kina također su bile suzdržane prilikom glasanja. Glasove "za" dali su SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan i Čad. 

17:04 Gerard Araud, ambasador Francuske u UN-u kazao je da se do pomirenja može doći samo ako se prizna genocid u Srebrenici. 

- Pravda je osnov pomirenja i mira. Tekst koji smo mi podržavali je pravičan, edukativan i uči pomirenju na Balkanu. Mi nećemo odustati, i radit ćemo zajedno za mir. To je naša odgovornost i odgovornost svih nas - dodao e Araud.

16:50 - Ovo vijeće učinilo je sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju, ali je Rusija to odbila. Vijeće sigurnosti nije učinilo svoju obavezu. Iako imamo hiljade stranica teksta, forenzičkih dokaza. Genocid u Ruandi, kao i u Srebrenici je dokazana činjenica. Svako ovdje zna odgovore. Mada su neke zemlje ovdje odlučile da budu neutralne. Šta bi se majke ubijenih dječaka, koji su ubijeni samo zato štu su muslimani, rekle da su danas ovdje. Neke članice su iskoristile svoju poziciju, i odlučile da budu neutralne - kazala je američka ambasadorica Samantha Power u svom izlaganju na današnjem zasjedanju8 Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi N1.

16:45 Kako javlja "Avazov" stalni dopisnik Erol Avdović iz Njujorka, Rusija je uložila veto na rezoluciju o Srebrenici koju je nešto ranije u više izmjenjenih verzija ponudila Velika Britanija.

Ćurkin je u svom objašnjenju glasanja ponovio kako ponuđena rezolucija neće poslužiti "prospektima pomirenja", onako kako su to cijelo vrijeme govorili kako je rekao premijer i ministar vanjskih poslova Srbije.

Ćurkin se još pozvao na činjenicu da u Parlamentu kao niti u Bosni i Hercegovini nije bilo jedinstva, Moskva se odlučila na ovaj potez. Prije glasanja Ćurkin je zatražio da Britanci odustanu od stavljanja rezolucije na glasanje, jer će to rezultirati njihovim vetom. No predstavnik Velike Britanije tražio je da se odmah glasa po njihovom prvobitnom prijedlogu rezolucije. 

Rusija je zatim uložila veto, dok je za rezoluciju glasalo 10 članica Vijeća uz četiri uzdržane zemlje članice Vijeća sigurnosti. Time su se potvrdili posljednji navodi koje je visoki diplomatski izvor iz Misije Ruske Federacije u UN-u je uoči samog ulaska u Vijeće sigurnosti UN-a, u Njujorku potvrdio za "Avaz" da će Rusija doista staviti veto i na posljednju - sedmu verziju britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici. U sličnom tonu i predstavnik Kine - zatražio je da se o ovome još raspravlja, dok se dodje do zajedničkog stava.

Kao što je to "Avaz" javljao, iz više diplomatskih izvora, uključujuči i ambasadoricu BiH u UN-u ta je vijest također najavljena. Mirsada Čolaković stalna predstavnica BiH u UN-u u Njujorku potvrdila je to za "Avaz". Prije ulaska u Vijeće sigurnosti, gdje je prisutvovala sastanku, ali bez dozvole Ministarstva Vanjskih poslova BiH da se obrati članovima Vijeća, Čolakovićeva, koja je nosila cvijet Srebrenice na reveru - kazala je novinarima kako rezolucija koja ne priznaje genocid u Srebrenici nije ni potrebna da bude usvojena.

I zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije u UN-u Piter Vilson (Peter Wilson) rekao je novinarima uoči glasanja kako je "učinjen posljednji pokušaj i napravljena dodatna ekstra milja", ali se do kompromisa očito nije moglo doći.

- Ruska Federacija će morati opravdati ovaj svoj potez, obrazlažući kako je moguće ne priznati najveći zločin na teritoriji Evrope poslje Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici, rekao je Vilson.

Prema diplomatskim izvorima nije uspio zadnji pokušaj Moskve da umjesto riječi genocid u Srebrenici taj termin zamjeni rječju "užasni zločin". Britanci su takvu ponudu odbili, iako su navodno bili spremni na daljnje usaglašavanje teksta rezolucije.

Na sjednici koja je počela nešto iza 10 sati po lokalnom vremenu prvi se obratio zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Elijason (Ian Elliasson) koji je na samom početku rekao da je jedan od najvažnijih zadataka UN-a sprječavanje genocida.

- Genocid u Srebrenici jedno je od najmračnijih poglavlja u nedavnoj historiji- rekao je Elijason, najavljući da će za  taj dan porodice, lideri lokalnih zajednica i svjetski dužnosnici u velikom broju obilježiti 20.godišnjicu genocida u Srebrenici. Elijason će ispred generalnog sekretara UN-a također biti prisutan na komemoraciji u Srebrenci.

16:40 Uprskos upozorenjima Rusije da će uložiti veto na britanski dokument o rezoluciji o Srebrenici, članice Vijeća sigurnosti UN-a pristupile su glasanju na današnjem sastanku. Deset članica ove institucije glasalo je "za" sedmi prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici, četiri članice su suzdržane, dok je jedna članica, Rusija, protiv rezolucije. To znači da nacrt rezolucije o Srebrenici nije usvojen.

16:35 Ruski delegat Vitalij Ćurkin kazao je da se na današnji dnevni red zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a ne stavlja glasanje o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, jer će Rusija u protivnom uložiti veto na ovaj dokument.

- Ruska federacija je podržavala istraživanje svih zločina počinjenih na teritoriji BiH. Moramo se zapitati ko je najviše propatio. Srbi su propatili kao i svi drugi, ako ne i više. Mi želimo mir - istakao je Ćurkin.

16:33 Tekst nacrta se nalazio ispred članica Vijeća sigurnosti, a prije glasanja, riječ je uzela Rusija.

- Pognuti glave pred žrtvama Srebrenice. Htio bih da vas zamolim da najavite minutu šutnje kako bi odali počast žrtvama - kazao je Ruski delegat Vitalij Ćurkin.

16:30 Potpredsjednik Vijeća sigurnosti počeo je današnje izlaganje pred članicama ove institucije. Nakon toga, Princ Zeid, komesar za ljudska prava pri UN-u, koji se javio linkom iz Ženeve, pred delegatima je objasnio događaje koji su uslijedili prije samog genocida u Srebrenici, pominjući Direktivu 7, kojom je Radovan Karadžić naredio vojsci RS-a da onemoguće život u tada zaštićenim UN zonama.

Princ Zeid je kazao da koncept o Srebrenici može funkcionisati, samo ako se složi na pravi način, a da izglasavanje rezolucije se duguje 8.000 dječaka i muškaraca te njihovim porodicama.

16:25 Kako javlja Erol Avdović, stalni dopisnik "Dnevnog avaza" iz Njujorka (New York), visoki diplomatski izvor iz Misije Ruske Federacije u UN-u je uoči samog ulaska u Vijeće sigurnosti UN-a, u Njujorku potvrdio za "Avaz" da će Rusija doista staviti veto i na posljednju sedmu verziju britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici.

Iz više diplomatskih izvora, uključujuči i ambasadoricu BiH u UN-u ta je vijest također najavljena. Mirsada Čolaković stalna predstavnica BiH u UN-u u Njujorku potvrdila je to za "Avaz": Prije ulaska u Vijeće Čolakovićeva, koja je nosila cvijet Srebrenice na reveru - kazala je novinarima kako rezolucija koja ne priznaje genocid u Srebrenici nije ni potrebna da bude usvojena.

I zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije u UN-u Piter Vilson (Peter Wilson) rekao je novinarima uoči glasanja kako je "učinjen posljednji pokušaj i napravljena dodatna ekstra milja", ali se do kompromisa očito nije moglo doći.

- Ruska Federacija će morati opravdati ovaj svoj potez, obrazlažući kako je moguće ne priznati najveći zločin na teritoriji Evrope poslje Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici, rekao je Vilson.

Prema diplomatskim izvorima nije uspio zadnji pokušaj Moskve da umjesto riječi genocid u Srebrenici taj termin zamjeni rječju "užasni zločin". Britanci su takvu ponudu odbili, iako su navodno bili spremni na daljnje usaglašavanje teksta rezolucije.

Na sjednici koja je počela nešto iza 10 sati po lokalnom vremenu prvi se obratio zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Elijason (Ian Elliasson) koji je na samom početku rekao da je jedan od najvažnijih zadataka UN-a sprječavanje genocida.

16:22 Današnji sastanak Vijeća sigurnosti UN-a inače je 7481 sastanak ovog najvažnijeg organa UN-a. Predstavnici Velike Britanije i SAD-a, ruskoj delegaciji u Vijeću sigurnosti uputili su sedmi prijedlog teksta nacrta rezolucije, oko kojeg nije bilo saglasnosti, i zbog čega je konkretno sjednica tri puta odgađana.

16:16 Vijeće sigurnosti UN-a počelo je u New Yorku razmatrati sedmi prijedlog rezolucije o Srebrenici, koji je podnijela Velika Britanija.

Podsjećamo, sjednica koja je bila zakazana jučer u 16 sati odgođena je dva puta zbog neslaganja članica Vijeća sigurnosti UN-a. Rusija je najavila veto na britansku rezoluciju, dok je Kina predložila da se glasanje o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Vijeća sigurnosti. 

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto. 

Sjednicu uživo možete pratiti na sljedećem videu: