SARAJEVO

Učenici se mogu upisati samo u tehničke škole

OBRAZOVANJE Nova odluka Ministarstva pred današnji drugi rok

F. N. - Fu. M.

9.7.2015

Za učenike koji se nisu uspjeli upisati u prvom roku u prvi razred srednje škole, od danas će biti raspisan drugi rok. Mogu predati dokumente u školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta. 

Upražnjena mjesta

Kako je kazala Lamija Husić iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, u prvom roku dokumente za upis u srednju školu predalo je 4.140 učenika, a za drugi su ostala još 662 upražnjena mjesta. 

- Od formiranja novih odjeljenja neće biti ništa. Ministarstvo je odobrilo da se u osam škola upiše po jedan najbolji učenik u svako odjeljenje. Tako ćemo dodatno upisati 50 učenika - rekla je Husić.

Drugi upisni rok će trajati tri dana, a iz Ministarstva savjetuju roditeljima da podignu dokumente iz škole u koju im djeca nisu upisana te ih predaju tamo gdje je ostalo mjesta. Kako navode iz resornog ministarstva, slobodnih mjesta najviše ima u tehničkim školama. 

Direktor Prve gimnazije Kenan Novalija kazao nam je da su tražili šest odjeljenja, a da im je Ministarstvo odobrilo samo pet. 

Petero učenika

- U prvom upisnom roku primili smo 125 učenika. Veliki broj njih morao je ili podići dokumente ili čekati odluku ministra da se formira još jedno odjeljenje. Dozvolili su nam po jednog učenika na svako odjeljenje, pa ćemo primiti još samo petero učenika - kazao je Novalija.

U kojim školama još ima mjesta

Husić je kazala da je za drugi upisni rok u Četvrtoj gimnaziji ostalo 38 slobodnih mjesta, Petoj gimnaziji Dobrinja šest, u Katoličkom školskom centru Opća gimnazija osam, a u Srednjoj mašinsko-tehničkoj školi ostalo je 45 mjesta. 

- Dosta slobodnih mjesta ostalo je u Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn i školi za tekstil, kožu i dizajn. Na zanimanjima četvrtog stepena ostalo je slobodnih mjesta u Srednjoj trgovačkoj školi, u srednjoškolskim centrima Ilijaš i Hadžići, a u Vogošći samo na zanimanjima trećeg stepena. Slobodnih mjesta ima i u Perzijsko-bosanskom koledžu te u školama za djecu s posebnim potrebama - dodala je Husić.