VIJESTI

STIŽE PAKLENA SRIJEDA Danas u Banjoj Luci u hladu izmjereno rekordnih 40 stepeni

Ljekari pozivaju na oprez

Autor:Dž. Č.

7.7.2015

Širom Bosne i Hercegovine danas su zabilježene rekordne temperature od početka ljeta. Sudeći prema prognozama meteorologa i stručnjaka iz ove oblasti, tokom ovog ljeta očekuju nas temperature do 40 stepeni.

Sutra, u srijedu, očekuje se najtopliji dan u ovom toplotnom pojasu. Temperature će iznositi od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Tokom dana moguće su velike sparine, a u večernjim satima u pojedinim dijelovima države se mogu očekivati lokalni pljuskovi.

Pakleno u Banjoj Luci

Danas je na Novoj autobuskoj stanici u Banjoj Luci izmjerena temperatura od 40 stepeni Celzijusa, prenosi Alternativna televizija. Temperatura je izmjerena oko 15 sati, a putnicima koji su čekali autobus sigurno nije bilo lako kao ni ostalim Banjalučanima koji se danas bore sa visokom temperaturom.

Najtopliji gradovi u BiH danas bili su Mostar i Višegrad, gdje je izmjereno 36 stepeni Celzijusovih.

Upozorenja ljekara

Građanima se savjetuje izbjegavanje boravka na suncu od 10 do 17 sati, kao i konzumiranje "teških" obroka. Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, ljekari savjetuju da se građani jave porodičnom ljekaru.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svjetlijih boja, kao i šešira i sunčanih naočara, dok se starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje obavezno uzimanje propisane terapije.