BIH

Bugojanci na Maršu mira Nezuk-Potočari

Počast će odati planinari i biciklisti

A. Ma.

7.7.2015

U naredna tri dana u organizaciji Kluba ekstremnih sportova „Limit“ iz Bihaća, bit će upriličen 11. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica. Po drugi put učešće u maratonu, koji se vozi pod motom „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“ uzet će i članovi Biciklističkog kluba „Bugojno“. Iz Bugojna je otputovalo sedam biciklista Ismir Mešić, Adis Herić, Anel Karabeg, Samir Imamović, Haris Heljić, Eldar Burko i Husref Duraković. Logističku podršku biciklistima pružit će Amel Ugarak.

Maraton dug oko 500 km po riječima bicikliste Ismira Mešića, učesnici će voziti u tri etape. Prva etapa od Bihaća do Jajca, duga je oko 180 km, a preostale dvije, od Jajca do Sarajeva, te od Sarajeva do Potočara, po 160 km. Također, danas, put Nezuka krenulo je i 28 članova PD “Koprivnica” iz Bugojna. Od Nezuka će nastaviti put do Potočara, gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnom ukopu i dženazi žrtvama genocida. Pored rodbine i prijatelja, planinare i bicikliste je ispratio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

- Put do Srebrenice za Bugojance je poseban. Nije naporno, ali je veoma tužno i teško, kada pomislite da su tim putem išli mnogi koji nisu više nisu među živima. To je najmanje što možemo učiniti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Poručio bih svima koji nisu bili u Srebrenici, da prođu putem spasa i da prisustvuju komemoraciji i ukopu žrtava genocida - riječi su vođe puta i dugogodišnjeg člana PD „Koprivnica“ Besima Muminovića.

Jučer popodne u Nezuk je stigla i ekspedicija koja iz Bugojna učestvuje u ovogodišnjem Maršu mira Nezuk – Potočari. Pomenuta ekspedicija u kojoj su i tri člana iz Busovače pješice su put Nezuka iz Bugojna krenuli u ponedjeljak, 29. juna. U prosjeku, po riječima vođe puta Edhema Čehaje, pješačili su dnevno 32 kilometra, a do Nezuka su prepješačili 234 kilometra. Iako su temperature proteklih dana bile veoma visoke i dostizale su i 35-ti podiok Celzijeve skale pješačenje je proteklo bez problema i učesnici iz Bugojna i Busovače su prenoćili kod jednog domaćina, koji im već sedmu godinu za redom širom otvara vrata svoje kuće.

Čehaja ističe da s nestrpljenjem čekaju planinare koji su krenuli iz Bugojna danas i s kojima će sutra zajedno u 9 sati krenuti na put dug oko stotinu kilometara do Potočara, gdje će u Memorijalnom centru „Potočari“ biti obavljen ukop posmrtnih ostataka 136 ubijenih Srebreničana i obilježena dvadeseta godišnjica genocida u ovoj općini.