GLOBUS

Grčka nije ponudila "konkretne prijedloge" za novi program pomoći

Na današnjem ključnom sastanku ministara finansija eurozone

Fena

7.7.2015

Grčka nije ponudila "nikakve konkretne prijedloge" za novi program pomoći na ključnom sastanku ministara finansija eurozone, saopćio je u utorak malteški premijer.

Joseph Muscat objavio je na svom Tweeter nalogu da to "ne pomaže večerašnjem sastanku čelnika eurozone u Bruxellesu", prenosi BBC.

Eurozona je zatražila od Grčke da podnese nove planove nakon što su njeni građani odbili nacrt novog programa pomoći na referendumu. Grčki premijer Alexis Tsipras obratit će se Evropskom parlamentu u srijedu, saopćio je izvor iz grčke vlade.

U izvještajima se navodi da će grčka strana predstaviti svoje prijedloge na sastanku ministara finansija u utorak. Izvori, ipak, tvrde kako ne postoji novi pisani plan.

- Oni kažu da će podnijeti novi zahtijev i skicirat će prijedloge, možda sutra (u srijedu) - izjavio je jedan izvor Reutersu.

Javljeno je kako Tsipras želi da golemi grčki dug od 323 milijarde eura bude smanjen i do 30 posto, s 20-godišnjim grace periodom.

Tsipras će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom prije samita čelnika eurozone u utorak navečer u Bruxellesu, saopćio je zvaničnik grčke vlade.