REGION

BRUKA I SRAMOTA Nikolić zbog Srebrenice pisao kraljici i napravio diplomatski skandal

Nepromišljen potez

(N. K.)

7.7.2015

Internacionalni sekretar Demokratske stranke Vladimir Todorić navodi da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić slanjem pisma kraljici Elizabethi nanio ogromnu štetu interesima Srbije i napravio diplomatski skandal.

Podsjećamo, predsjednik Nikolić je u pismu britanskoj kraljici tražio da Velika Britanija povuče rezoluciju o Srebrenici.

Todorić je ocijenio da će "svaka ozbiljna zemlja tu vijest prvo dočekati s nevjericom, a kasnije će sigurno pokazati ogromne rezerve prema Srbiji i njenoj diplomatiji s obzirom na to kako ona danas funkcioniše".

- Nikolić je do sada nebrojeno puta napravio toliko gafova i duboko nepromišljenih izjava da ovaj posljednji potez, iako potpuno neshvatljiv, nikoga ne može iznenaditi. Čovjek koji je Kineze, pred premijerom Kine, nazvao "žutim ljudima" koji će piti Moravu, sada zahtjeva od britanskog monarha, koji nema nikakva stvarna ovlaštenja od 17. stoljeća, da utiče na Vladu Velike Britanije u odnosu na rezoluciju prema Srebrenici - navodi Todorić.


Predstavnik DS je naveo da posebno zabrinjava izjava ministra vanjskih poslova Ivice Dačića kojom pokazuje da je znao za pismo predsjednika, a da smatra da tu nije bilo nikakvih propusta, prenosi B92.

- To onda mora da znači da je i cijela Vlada, s premijerom na čelu, bila upoznata s činjenicom da Srbija od Kraljice Elizabethe traži uticaj na britansku vanjsku politiku. Za ovakav skandal i sramotu onda cijela Vlada treba da snosi odgovornost. A ako Vlada nije bila upoznata s pismom predsjednika, onda zaista više nema pilota u vanjskopolitičkom avionu Srbije jer tu svako radi kako hoće - dodao je on.