LIFESTYLE

KAKO POSTATI BOGAT Otkrivene tajne milijardera

Teoretičar ekonomije nakon pomnog proučavanja iznio podatke

(Al. Ti.)

7.7.2015

'Pretpostavljam dragi čitatelju da te zanima kako možeš postati bogat'. Tako počinju 'Tajne najvećih svjetskih bogataša' koje je razotkrio Sam Wilkin, nakon pomnog višegodišnjeg proučavanja najbogatijih ljudi svijeta.

Wilkin, 41-godišnjii teoretičar ekonomije, radi kao konsultant u firmi Oxford Analytica koja pruža savjetodavne usluge za vlade u više od 50 država.

Na svijetu je 1826 milijardera koji čine jedan posto populacije. Wilkin je godinama proučavao makinacije i poslovne poteze super bogatih i tvrdi da je otkrio tajne kako su došli do svojih bogatstava, piše Telegraph.

Kako netko može postati milijarder? Dobra je vijest, kaže Wilks, - sve lakše, prije svega zbog rasta financijskog sektora i nastajanja novih tržišta. Ove je godine na Forbesovu listu ušlo već novih 290 bogataša.

Premda je važno više faktora za stjecanje bogatstva, Wilks smatra da su ključna dva - uništavanje konkurencije i ulaganje tuđeg novca, a ne svog. Najbolji sektori danas za stvaranje novca su farmaceutska industrija i tehnologija, no Wilks ima još jedan savjet - pokrenite posao tamo gdje nitko drugi ne želi raditi.

"Najgore mjesto za posao je u stvari ono najgore", kaže i dodaje kako je najbolji primjer Roman Abramovič koji je pokrenuo posao u komunističkoj Rusiji. Do 2004. Moskva je imala više milijardera od New Yorka, a danas ih najviše ima u ekonomijama zemalja s najvećim gospodarskim rastom - Kini, Meksiku, Brazilu i Indiji.

No, da bi se postao bogat i još bogatiji nije samo dovoljno znati što treba raditi već veliku ulogu ima i ličnost.

"Najveći bogataši su nemilosrdni, imaju takmičarski duh. Moraš biti spreman učiniti što god treba da bi bio pobjednik, da bi bio najbolji i ne obazirati se previše na one koje ćeš 'pregaziti' na tom putu', zaključuje Wilks.

KAKO POSTATI BOGAT?

- Prvo izaberite mjesto gdje bi mogli preuzeti monopol na tržištu - tako je meksički milijarder, Carlos Slim, koji je od 2010. do 2013. bio najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo kontrolu nad kompletnim telekomunikacijama u Meksiku.

- Širite posao što je brže moguće - Amazonu je tako uspjelo privući investitore koji su doslovce 'ulijevali' novac u tvrtku.

- Najgore mjesto za pokretanje posla je u stvari najbolje - lakše je dominirati na tržištima koja se tek razvijaju i gdje je konkurencija manja.

- Preuzmite rizik i investirajte tuđa sredstava - napravite sve što možete da privučete investitore i onda se kockajte njihovim novcem. Bolje nego svojim.

- Da biste se obogatili morate imati svoju firmu i biti većinski vlasnik.

- Uspostavite svoju poslovnu mrežu - telekom mreže i špediterske tvrtke stvorile su brojne milijardere.