BIH

GORAŽDE Podsticaji samozapošljavanja 33 nezaposlene osobe

Projekat Službe za zapošljavanje

Autor:Al. B.

7.7.2015

U Goraždu su potpisani ugovori o samozapošljavanju 33 osobe sa evidencije nezaposlenih. Podsticajna sredstva u iznosu od po 7.000 KM odobrena su za 24 poljoprivrednika i 9 zanatlija.

Od odobrenog iznosa 3840 KM namijenjeno je za na sredstava za rad, repromaterijala ili opreme, a korisnicima će u narednih godinu i po dana biti uplaćivani i doprinosi u iznosu od po 175 KM mjesečno. 

- Prije četiri godine imali smo projekat samozapošljavanja i 80 posto korisnika još uvijek je u biznisu. Bila je velika zainteresiranost. Nastojali smo odabrati one sa najboljim biznis planom i najozbiljnijim rezultatima do sada kroz ulaganja koja oni već imaju - kazala nam je direktorica Službe za zapošljavanje BPK, Nafija Hodo.

Idriz Polutak nastavlja tradiciju poljoprivredne, plasteničke proizvodnje svoga oca, koja traje više od 40 godina. Trenutno je jedan od najvećih proizvođača hrane u BPK.

- Imam 20 plastenika, ali se proširujem na druge kulture – malinu i jagodu. Već imam malinu zasađenu na 4.5 duluma, a planiram da je bude 10 duluma, jer je za nju obezbjeđen otkup i tu vidim priliku - kaže Polutak.

Mevluda Uzunović bavi se tkanjem i šivenjem materijala i izradom etno i moderne garderobe.

- Mislim da je to nešto novo u našem gradu i nadam se uspjehu, da ću opstati i raditi do penzije - ističe Uzunović.

Nakon perioda od godinu i po dana korisnici sredstava su obavezni vlastiti biznis održavati još najmanje šest mjeseci.