BIH

Holandska slikarica svojim radovima iskazala suosjećanje za tragičnu sudbinu žena

Izložba povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

A. B.

7.7.2015

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, a u organizaciji franuskog Udruženja "Comité Bosnie Mir Sada“ i Udruženja „Žene Srebrenice“ upriličena izložba radova „Pogledi“ holandske slikarice Trees de la Marche.

Na njenim su slikama, kako je kazala, prikazane žene koje su pogođene nasilje, ratom, tugom i žene u bijegu, a koje dolaze iz dijelova Balkana pogođenih ratom kao što je muslimanska enklava Srebrenica.

-Sa ovom izložbom želim odati počast tim ženama, koje su ostale same kada su njihovi muškarci nestali, koje su se vratile na zemlju sa koje su bile otjerane i koje su pokušale spojiti raskidane porodične veze i pokušale izgraditi sve što je bilo uništeno – kazala je autorica izložbe.

De la Marche je dodala da je duboko potreslo nasilje koje je zahvatilo ovu regiju, te da je oduvijek željela naslikati tugu, očaj i samoću žena koje su ostale kad su njihovi sinovi i mužemo hladnokrvo ubijeni.
Stalnoprisutni bijes, kako je kazala, i divlja volja za preživljavanjem je ono što izražavaju žene čije figure predstavlja, a njihove portrete je naslikala u znak suosjećanja za njihovu bol i tragičnu sudbinu te im, na ovaj način, iskazala svoju duboku solidarnost.

Izložba slika de la Marche, koja je prethodno predstavljena u Holandiji, Belgiji i Francuskoj, bit će otvorena do 9. jula u Tuzli, a u Domu kulture u Srebrenici od 10. do 12. jula.