GLOBUS

Američki zvaničnik došao u Ankaru zbog glasina o turskoj intervenciji u Siriji

Treba da se sastane s vojnim zapovjednicma i državnim podsekretarom za vanjske poslove

Fena

7.7.2015

Američki koordinator međunarodne koalicije koja se bori potiv grupe Islamska država (ISIL) razgovarao je u utorak u Ankari s turskim zvaničnicima zbog glasina o intervenciji Turske u Siriji, doznaje se iz zvaničnih izvora.

- General John Allen vodi danas razgovore u Ankari - izjavio je agenciji AFP jedan turski izvor koji je želio ostati anoniman i precizirao da je tema razgovora "borba protiv ISIL-a.

Bivši američki general, u pratnji američke podsekretarke za politiku odbrane Christine Wormuth, treba da se sastane s vojnim zapovjednicma i državnim podsekretarom za vanjske poslove Feridunom Sinirliogluom, dodao je ovaj izvor.

Ova posjeta je uslijedila nakon što turski mediji objavljuju već desetak dana da vlada u Ankari razmišlja o vojnoj operaciji u Siriji kako bi odbacila sa svojih granica džihadiste i spriječila napredovanje kurdskih snaga koje drže veliki dio zone uz granicu s Turskom.

Posljednjih dana je vojska znatno povećala broj ljudstva duž granice od 900 kilometara koja razdvaja Tursku od Sirije.

Turski premijer Ahmet Davutolu izjavio je u petak da njegova zemlja ne razmišlja o velikoj operaciji u Siriji.

- Niko ne treba očekivati da će Turska sutra ili u bliskoj budućnosti ući u Siriju. To su spekulacije - kazao je on i isključio svaku jednostranu operaciju.

Otkako su kurdske milicije protjerale polovinom juna džihadiste iz grupe Islamska država iz pograničnog sirijskog grada Tall Abyada, Ankara se plaši stvaranja autonomne kurdske zone na sjeveru Sirije.