BIH

Direktori se sukobili zbog formiranja elitnih odjeljenja

UPISI Bogati i utjecajni roditelji vrše pritisak na nadležne u školama

Fu. M. - F. N.

8.7.2015

Jučerašnji sastanak direktora srednjih škola KS s predstavnicima Sindikata i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem (SDA) bio je na rubu incidenta. Pojedini direktori gimnazija, Srednje zubotehničke, Medicinske, Elektrotehničke te Ekonomske škole, naime, tražili su dodatna odjeljenja jer nije bilo dovoljno mjesta za upis svih učenika.

Bez problema
 
Međutim, protiv toga bili su predsjednik Sindikata Faruk Bešlić te direktori svih ostalih škola. Bešlić je kazao da bogati i utjecajni roditelji traže od pojedinih direktora da im djeca idu u takozvane elitne škole.

- Iako je ostalo mjesta u gimnazijama na Ilidži, u Ilijašu i tehničkim školama, roditelji vrše pritisak na direktore, a oni ih šalju u Ministarstvo i zbog toga sada imama ovaj problem. Da se poštuju ranije donesene odluke, pred drugi rok ne bismo imali problem - istakao je Bešlić. 

screenshot-2

S druge strane, direktorica Druge gimnazije Aida Arnautović kazala je da roditelji i učenici svakodnevno vrše pritisak na direktore.

- Niko ne misli na djecu. Ne možemo poslati na zanate učenike koji su osvojili 94 boda, sa svim peticama - rekla je Arnautović. 

Predsjednik Zajednice direktora srednjih škola Omer Pajević kazao nam je da podržava raniju odluku Ministarstva te da nije za formiranje dodatnih odjeljenja.

Veliko interesiranje 

- Ako smo se dogovorili i pristali da se smanji broj odjeljenja za udarne škole, zašto sada to mijenjati? Treba popuniti i mjesta u školama za koje ne vlada veliko interesiranje - dodao je Pajević. 

Sastanak je, ipak, završen usvajanjem prijedloga Ministarstva koje će odobriti formiranje još jednog odjeljenja od maksimalno 25 učenika u školama za koje vlada najveći interes. 

Dogodine drugačije raditi

Ministar Kazazović, nakon što je podlegao pritisku direktora i roditelja te odobrio po jedno novo odjeljenje, prekršivši svoju raniju odluku, kazao je da će od naredne godine raditi drugačije. 

- Uvest ćemo sistem online rezultata prijema. Tako da će svi učenici znati jesu li primljeni ili nisu te u kojoj školi ima mjesta. Nećemo više probijati utvrđene kvote - rekao je Kazazović.