OSTALI SPORTOVI

Alen Hadžić iz Goražda prvak SAD-a u mačevanju

Bosanski biseri rasuti po svijetu

Al. B.

7.7.2015

Alen Hadžić novi je prvak SAD-a u mačevanju. Ovaj dvadesetčetverogodišnjak bosanskih korijena tako je postigao najveći uspjeh tokom osam godina bavljenja ovim sportom.

- Na ovom takmičenju sam se osjećao posebno spreman i jak, ali svakako nije bilo lako boriti se do kraja. Bilo je izuzetno naporno. Ovaj uspjeh mi je mnogo važan, jer imam osjećaj da sam slomio mentalnu barijeru i da sada mogu ponoviti isti rezultat. Sa poenima što sam osvojio na ovom turniru mogu od oktobra da putujem sa timom SAD na prvo od osam svjetskih prvenstava u Švicarskoj s kojima počinje proces kvalifikacija za Olimpijske igre – kazao je Hadžić za "Avaz".

hadzic-na-pobjednickom-postolju

Dok je bio mlađi trenirao je fudbal, ali na nagovor prijatelja okušao se u mačevanju, sport u koji se vremenom zaljubio. Za uspjeh je potrebno mnogo truda i odricanja.

- Raspored mi je naporan. Ujutro ustajem oko 7, doručak prije treninga u teretani i poslije podne idem u Njujork na trening. Svaki dan sa trenerom Aleksejem Čeremskim (Alexey Cheremsky) vježbam brojne kombinacije kako bih mogao biti 110% spreman da odgovorim na svaki korak mojih protivnika – pojašnjava Alen, član New York Athletic Club (NYAC) sa Manhattana.

Alenovi roditelji u SAD su stigli 1990. godine. Admir i Gorica tamo su doktorirali, a osim na sportsku karijeru ponosni su i na Alenove rezultate u školi. Alen je ove godine diplomirao biznis i finansijsku ekonomiju na Kolmbija univerzitetu (Columbia University) u New Yorku, jednom od najpoznatijih univerziteta u svijetu. Kao jedan od istaknutih studenata dobio je i posebno priznanje.

alen-hadzic

- Ono što je najvažnije kod njega je da je uvijek nasmijan, dobar, lojalan, uvijek spreman da pomogne drugom, ali i ponosan na svoje korijene. Uvijek insistira da govori na bosanskom jeziku i govori ga i piše savršeno – ističe ponosna majka Gorica.

Ljubav prema Drini i Goraždu Alen je naslijedio upravo od roditelja Admira i Gorice, pa redovno posjećuje ovaj grad na obalama najdraže rijeke.