BIH

Sultan Dino saslušan u svojstvu osumnjičenoga?

Federalna uprava policije postupala u istrazi "Graft"

E. Trako

7.7.2015

Elmedin Dino Konaković (SDA), premijer Kantona Sarajevo, saslušan je još 11. juna u istrazi u predmetu "Graft", koju po naredbi Tužilaštva KS provodi Federalna uprava policije (FUP) u saradnji s Austrijom, i to, prema svemu sudeći, u svojstvu osumnjičenoga, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. Iz FUP-a su na naš upit odgovorili da istragu vodi Tužilaštvo KS te da jedino oni mogu dati više informacija.

Sumnja u reket

Konaković se dovodi u vezu s Hilmijom Garibovićem, s kojim je održavao vrlo žive poslovne veze, što je i sam Konaković priznao u izjavi našem listu da Garibovića, inače ranije osuđivanog kriminalca koji se sumnjiči za reket i iznudu, poznaje i da ga je "kontaktirao tražeći određenu pomoć u organizaciji koncerta". 

Predmet vode inspektori FUP-a Vilson Doko i Robert Cvrtak. Sultan, kako je nadimak kantonalnog premijera u kriminalnim krugovima, prema našim saznanjima, insistirao je da bude saslušan u popodnevnim satima. 

No, Konaković negira u izjavama novinarima da je on dio kriminalne grupe koja ga je oslovljavala nadimkom Sultan, ali na naš upit je li saslušan, nije ništa odgovorio.  

Oštetio ZOI

Prema dokumentima iz istrage do kojih smo došli, premijer KS, kako se sumnja, preko njemu bliskih osoba, između ostalog, vršio je i pritisak na Midhata Hubijara, direktora ZOI-ja 84, koji je "morao za Garibovića odobriti prodaju pića, odnosno šankove u dvorani Zetra na koncertima Donne Ares i Đorđa Balaševića". Tako je direktno oštetio preduzeće ZOI 84, koje grca u dugovima i čiji su radnici češće na ulici nego na radnim mjestima, za više desetina hiljada maraka.