BIH

U Sarajevu zapušten Trg žrtava genocida u Srebrenici!

Kako izgleda plato ispred Željezničke stanice

Es. D.

8.7.2015

Plato ispred Željezničke stanice u Sarajevu, koji nosi naziv Trg žrtava genocida u Srebrenici, totalno je zapušten, izgleda sablasno i tužno. Umjesto da turiste i sve koji dolaze u naš glavni grad, pri izlasku iz vozova i autobusa podsjeća na žrtve genocida, trg svojim izgledom šalje ružnu sliku i ostavlja krajnje loš prvi dojam o našem gradu. S polomljenim pločama, zaraslim u travu, posebno zapada za oko oštećena i skoro uništena fontana koja već duže ne radi, a mnogima služi i za bacanje smeća.

Oštećena fontana

Građani koje smo zatekli na ovom trgu ogorčeni su na vlasti i sve nadležne, jer, kako kažu, godinama svi gledaju ovo ruglo u gradu, ali ništa ne poduzimaju. Husein Čurtić je penzioner i svakodnevno prolazi ovim dijelom grada.

- Ovu istu tužnu sliku gledam već godinama. Političari obećavaju samo prije izbora, a poslije gledaju samo svoj interes. Pa šta će pomisliti onaj što dolazi prvi put u naš grad, kada ga dočeka ovaj prizor? Ružno, zaista - kaže Čurtić. 

screenshot-2

Istog je mišljenja i Šefik Trnavčević, također penzioner, koji ovdje često čeka autobus. Smatra da bi ovaj trg morao biti renoviran što prije.

- Mislim da ima i dvije godine kako ne radi fontana. Ovo je mjesto zaboravljeno od svih. Umjesto da sve blista i da turiste dočekamo na najljepši način, ovako ih samo tjeramo - rekao je Trnavčević.

Upitna obnova

Općinsko vijeće Novo Sarajevo još 2006. godine donijelo je odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Trg žrtava genocida u Srebrenici", ali to još nije realizirano.

- Nastavljamo aktivnosti na pripremanju prijedloga izmjena i dopuna Odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta. On će nakon usaglašavanja teksta i s ostalim subjektima planiranja, biti ponuđen Općinskom vijeću na usvajanje - rekli su nam u Općini Novo Sarajevo.

Nema novca za obnovu fontane

Iz Gradske uprave Sarajeva, u čijoj je nadležnosti održavanje fontane na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, rekli su nam da nemaju u planu njenu obnovu, jer za to nemaju novca.

- U federalnim propisima, Sarajeva kao glavnog grada BiH i FBiH nema u sistemu finansiranja. Ali, svaka druga općina i grad u FBiH obuhvaćeni su ovim propisima - kažu u Gradskoj upravi.