BIH

Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici

Poruka ministra vanjskih poslova Kanade Roba Nicholsona

Fena

7.7.2015

Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici. Posebno u ovoj godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici, nećemo dopustiti da sjećanje na taj zločin nestane.

Ovo je poruka ministra vanjskih poslova Kanade Roba Nicholsona, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida (IGK).

Nicholson u saopćenju za javnost ističe da Kanada osuđuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid te da će kanadska vlada i dalje raditi u suradnji s drugim državama i međunarodnim institucijama da se odgovorni za strašne zločine počinjene u BiH prilikom raspada bivše Jugoslavije privedu pravdi.

Kanada je, podsjetio je, putem jednoglasno usvojenih parlamentarnih rezolucija prihvatila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno, kroz navedene rezolucije izražava se ogromno suosjećanje kanadskog naroda zbog žrtava tog strašnog zločina.

Ministar za multikulturalizam Kanade Tim Uppal u saopćenju za javnost povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici potcrtao je da sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi.

- Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u 20. stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida - naveo je ministar Uppal.

Također, podsjeća da je nedavno u Kanadskom muzeju za ljudska prava u galeriji "Prekinuti tišinu" postavljena stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici.

IGK izražava zahvalnost Vladi i Parlamentu Kanade, Kanadskom muzeju za ljudska prava i Komitetu kanadskog parlamenta za prevenciju genocida za borbu za istinu i pravdu u BiH i za podršku onima koji su preživjeli genocid.

-Kanada je poslala jasnu poruku svima onima koji zloupotrebljavaju vlast, ljudska prava i slobode da će uvijek podržavati mir kroz pravdu i istinu o genocidu nad Bošnjacima - ističe IGK u saopćenju.