GLOBUS

SJEDNICA ZAKAZANA U 16 SATI Vijeće sigurnosti UN-a danas o britanskoj rezoluciji o Srebrenici

Da bi rezolucija bila usvojena potrebna je dvotrećinska većina, uz izostanak veta

A.U.

7.7.2015

Vijeće sigurnosti UN-a (VS) danas bi u New Yorku trebalo razmatrati nacrt rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija.

Ta zemlja jučer je podnijela šestu verziju rezolucije, u koju su uključeni neki dijelovi ruske rezolucije.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potreban je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

RTS je javio da je u novoj rezoluciji pooštrena osuda negiranja genocida, ali da se u njoj više ne spominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao najodgovornijih za genocid, pošto oni još uvijek nisu osuđeni. 

Posljednjih dana mnogo se pričalo o mogućem vetu Rusije, koja je i sama podnijela svoju verziju rezolucije, ali mnogi analitičari ocjenjuju da je takav potez manje vjerovatan.

Lideri Srbije, ali i predstavnici srpskog naroda u BiH, već su izrazili oštro protivljenje rezoluciji. 

Sjednica bi trebala početi u 16 sati po našem vremenu, odnosno 10 sati po lokalnom. 

 Velika Britanija i u najnovijem, šestom nacrtu rezolucije o Srebrenici, ostaje pri tome da se "najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde".

"Prihvatanje tragičnog događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov je za pomirenje", navodi se u posljednjem nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici, u koji je uvid imala beogradska "Politika".

U najnovijoj verziji rezolucije lideri na svim stranama pozivaju se da "priznaju i prihvate činjenice o dokazanim zločinima koje su utvrdili sudovi".

U tom kontekstu "osuđuje se poricanje kao ometanje napora koji vode pomirenju i priznaje da je nastavak poricanja duboko zabrinjavajući za žrtve".

U pet prethodnih nacrta britanske rezolucije stajalo je striktno da se "osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i drugih dokazanih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sukoba u BiH, koje bi otežalavalo napore ka pomirenju".