BIH

Fajon: Srebrenica je mjesto gdje može početi istinsko pomirenje

Zastupnica u Evropskom parlamentu

Fena

6.7.2015

Strašan genocid u Srebrenici, najveći zločin u Evropi od 1945. godine, otvara dva glavna pitanja: kako doprinijeti svjetlijoj budućnosti i kako doći do pomirenja - kazala je zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon povodom današnjeg događaja kada je članovima EP u Briselu podijeljeno 750 "srebreničkih cvjetova."

Srebrenica je, ističe, postala simbol etničke mržnje, krvavog pokoljenja i brutalnog gonjenja, kao i nedopustivog i neefikasnog ponašanja međunarodne zajednice.

- Zbog toga se tragičnih događaja iz Srebrenice prije 20 godina sjećamo i sramimo, i u prvom redu ulažemo napore da se takvi i slični događaji nikada ne ponove - kazala je Fajon, dodajući da vjeruje da je Srebrenica, iako je dvije decenije poslije genocida još uvijek uvijena u prošlost, mjesto gdje može da počne istinsko pomirenje i regionalna saradnja.

Kako je rekla, tamo gdje je još uvijek živo sjećanje na krvavu agoniju, treba svaki put da nas opomene da mir nije očigledan, da Evropa nije imuna na nasilje i rat te da jedino evropska saradnja i udruživanje vode u stabilnost i napredak.

- Neka cvijet Srebrenice, koji danas ponosno nosim, upozorava na strašan zločin, i u isto vrijeme uliva nadu da se tako nešto neće nikada ponoviti - poručila je Fajon.