KOLUMNE

Pečat istini

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

7.7.2015

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) razmatrat će britanski Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Činjenica da se inicijativa o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici našla pred Ujedinjenim narodima, bez obzira na eventualni ishod, pečat je istini da genocid u Srebrenici nije samo pitanje BiH nego i cijelog svijeta. 

Posebno je važno što svaka, a naročito ova rezolucija u UN-u predstavlja opomenu svim negatorima genocida i onima koji pokušavaju uvesti skalu zločina prema kojoj postoje samo manje ili nikako krivi za genocid, a na kojoj nema odgovornih. 

Kao da za genocid postoji bilo kakvo opravdanje i kao da bi bio manji i da je ubijeno 800, a ne 8.000 ljudi. Nema manjeg zločina, ali ako ubijate s namjerom, ciljano i smišljeno i kako su ubijali monstrumi u Srebrenici - to se zove genocid. 

Ne može se zvati drugačije, jer je tako i presuđeno sudskom presudom. Ne samo onom Haškog tribunala nego i drugih nacionalnih sudova, kao naprimjer u Njemačkoj, gdje je još 1997. godine izrečena prva historijska presuda za genocid nad Bošnjacima zločincu Nikoli Jorgiću Jorgi, koji je s presudom za genocid i umro u jednom njemačkom zatvoru. 

Istovremeno, rezolucija je, što je veoma važno za buduće generacije, opomena i poziv na promociju univerzalnih vrijednosti čovjeka i civilizacije, koji su jedino oružje u borbi od ponavljana monstruoznih zločina poput onog u Srebrenici. 

Danas, kada u BiH živi i odrasta već druga generacija Bošnjaka nakon genocida, sramotno je što se za istinu još vode velike bitke, ali u njima niko ne smije posustati. 

Jer samo historija utemeljena na istini može nas odvesti ka pomirenju i boljem životu.  

Stoga su danas oči i nade bošnjačkog, ali i drugih plemenitih  naroda čistoga srca uprte u velike nacije koje odlučuju o ostvarenju prava i pravde. Jer, iako ništa ne može umanjiti bol koji je svakog 11. jula sve jači, mogućnost da svijet osudi i obaveže se da se srebreničko zlo nikome i nikada neće ponoviti, ostavlja nadu u bolje sutra.