BIH

Bivši tužilac Tužilaštva BiH Munib Halilović: Nisam počinio prekršaj

Nakon pokretanja disciplinskog postupka zbog nerada

Fena

6.7.2015

Munib Halilović, bivši tužilac Tužilaštva BiH, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak zbog nerada na jednom predmetu ratnih zločina, rekao je da taj slučaj nije spadao u najprioritetnije predmete. 

Na ročištu koje je održano pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Mirza Hadžiomerović, disciplinski tužilac, kazao je da je Halilović propustio da poduzme radnje ka okončanju predmeta koji mu je bio dodijeljen kao tužiocu Tužilaštva BiH. 

Halilović je odgovorio kako je u potpunosti ubijeđen da nije počinio prekršaj, te da na ovom predmetu nije radio jer je spadao u kategoriju lakših predmeta, koji su, prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, trebali biti procesuirani nakon težih slučajeva. 

-Ne kažem da nisam mogao raditi na ovom predmetu, ali postajala je kategorizacija predmeta koji će se rješavati u sedam, odnosno 15 godina… Ovaj predmet je bio u toj drugoj kategoriji - rekao je Halilović. 

Kao dokaze, uložio je i dokumente u kojima, kako je kazao, stoji da je ovaj predmet iz druge kategorije. 

“Moji planovi su godinama dostavljani VSTV-u i Nadzornom tijelu i ovaj predmet je planiran za 2016. Niko nije rekao: ‘Ne, tužioče Haliloviću, ovaj predmet se mora raditi odmah’ - naglasio je on, dodavši da su tužioci nakon usvajanja Strategije 2008. godine dobijali upute da rade na najsloženijim predmetima. 

Disciplinski tužilac Hadžiomerović je kazao da osnov tužbe nije to što Halilović nije okončao predmet, već što na njemu nije radio. 

-Smatram da apsolutno nije moja krivica, a zapanjujuće je, eto, da predmet nisam trebao završiti, već sam ga trebao raditi - izjavio je Halilović, osvrnuvši se i na period prije usvajanja Strategije, za koji je rekao da je tada glavni tužilac određivao koje će predmete tužioci raditi. 

Predložio je da se na glavnoj raspravi saslušaju Milorad Barašin, bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH, Vesna Budimir, bivša tužiteljica ovog tužilaštva, te Milorad Novković, predsjedavajući Nadzornog tijela za provođenje Strategije. Na kraju izlaganja predložio je disciplinskom tužiocu da razmotri sve dokaze i povuče optužbu. 

-Ovakav postupak je direktan udar na Strategiju. Svi tužioci su mislili da tako treba raditi - kazao je Halilović. 

Prema pisanju medija, disciplinski postupak protiv Halilovića te još dvoje tužilaca - Vesne Ilić i Mirka Lečića - pokrenuti su nakon sprovođenja istrage po pritužbi koju je uputio Milan Romanić, advokat Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, zbog nerada na predmetima ratnih zločina. 

Glavna rasprava zakazana je za 4. septembar.