GLOBUS

BONOVI UMJESTO EURA Hoće li Grčka uvesti paralelnu valutu?

Može li se postići kompromis između reformi i pomoći

(Dž. Č.)

6.7.2015

Član Vijeća guvernera Evropske centralne banke (ECB) Evald Novotni smatra iluzijom najavu grčke vlade da je moguće postići dogovor sa kreditorima za dva dana, dodavši da je poslije referenduma u Grčkoj došlo do zaoštravanja fronta. On je u izjavi agenciji APA kazao da je za dobijanje novog programa pomoći neophodno da se ispune određeni uslovi.

- Prije svega mora svima biti jasno da je za to potrebno vremena. Radi se o više desetina milijardi, koje se ne mogu u brzom postupku odobriti - naglasio je Novotni, koji je inače i guverner Nacionalne banke Austrije.

- Nemamo neograničeno vrijeme na raspolaganju, prije svega ga nema Grčka - poručuje Novotni.

- "Ne" na referendumu se mora poštovati, ali ne olakšava pregovore - zaključio je on.

Ekonomista Erste banke Gerhard Vincer očekuje da će Grčka, nakon referenduma o prijedlogu međunarodnih povjeriocima, uvesti paralelnu valutu. Vlada će, kako je objasnio, uskoro morati da svoje izdatke plaća bonovima.

- To će de fakto biti paralelna valuta euru, koja će brzo izgubiti na vrijednosti, ako ne bude zamjenjivana u odnosi 1:1 - ukazuje Vincer u komentaru na referendum na kojem su Grci odbili prijedlog EU i MMF-a.

Prema njegovim riječima, "Grčka se jučer de fakto oprostila od evrozone".

Formalno će Grčka i dalje, kako kaže Vincer a prenosi APA, ostati dio evrozone. Situacija, kako ističe, nije još beznadežna, jer ako povjerioci i Grčka imaju dobru volju moguće je postići kompromis između reformi i pomoći.

"Grexit", preteći izlazak Grčke iz EU i valutne zone evra, apsolutno je pogrešan razvoj događaja., uvjeren je Karl Aiginger, direktor uglednog bečkog Instituta za ekonomska istraživanja. To bi bilo veoma loše i za Grčku i za čitavu Evropsku Uniju i Evropu u cjelini, tvrdi Aiginger. On podsjeća da će takav scenarij koštati i Austriju mnogo novca (Grčka duguje Austriji 5,7 milijardi evra).

Ovdje nije samo riječ o zajedničkoj valuti, smatra direktor WIFO-a. Ako Grčka ne bude više imala evro kao valutu, to će biti vjerovatno smrtonosan udarac procesu evropskog ujedinjenja. Istovremeno će to imati destabilizujući utjecaj na Balkan, upozorava Aiginger.

Sonja Punčer-Rikman (Sonja Puntscher-Riekmann), ekspert za evropska integraciona pitanja sa Univerziteta Salcburg, smatra da Grčkoj treba otpisati dio duga. Grčka ionako ne može da otplati svoje dugove decenijama, podsjeća Rikmanova. Ako se Grčkoj otpišu dugovi, onda raste opasnost da će i druge zemlje zakucati na vrata sa sličnom idejom, upozorava Franc Šelhorn (Franz Schellhorn), rukovodilac Agenda Austria, bečke institucije za naučni dijalog, prenosi Kurir.