REGION

Prijetnje smrću novinarki Katarini Marić Banje: "Otrovna si kao zmija, završit ćeš kao Ćuruvija"

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osudilo prijetnje

Fena

6.7.2015

 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnju smrću koju je dobila novinarka crne kronike "Slobodne Dalmacije" Katarina Marić Banje, te od nadležnih tijela traži da pronađu i kazne autora prijetnje.

HND u priopćenju navodi kako je Marić Banje dobila prijeteću poruku "Otrovna si kao zmija, završit ćeš kao Ćuruvija" u omotnici koju je nepoznata osoba ostavila u splitskoj redakciji Slobodne Dalmacije.

Napominje kako je Slavko Ćuruvija srpski novinar likvidiran 1999. godine ispred svoga stana u Beogradu, te da je prijetnje istoga sadržaja kao novinarka Marić Banje ranije dobivala Brankica Stanković, istraživačka novinarka beogradske TV B92, koju zbog prijetnji smrću već godinama čuva policija.

"Hrvatsko novinarsko društvo upozorava na učestale prijetnje i napade na novinare u Hrvatskoj, te zahtijeva da se novinarima omoguće sigurni radni uvjeti bez straha za fizičku sigurnost", zaključuje u priopćenju predsjednik HND-a Saša Leković.

Portali javljaju kako je Katarina Marić Banje prijetnju shvatila vrlo ozbiljno, te je u nedjelju, kada je omotnicu i otvorila, sve prijavila policiji koja istražuje taj slučaj.