VIJESTI

PREDSJEDNIK SDP-a PORUČIO Visoki patriotski interes građana je da vladajuća koalicija ode sa vlasti

Susret Nermina Nikšića i ambasadorice Francuske Bodonyi

Redakcija

6.7.2015

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u posjetu primio ambasadoricu Francuske u našoj zemlji Claire Bodonyi, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Tokom sastanka predsjednik Nikšić upoznao je francusku ambasadoricu o stavu SDP BiH prema dešavanjima u funkcioniranju aktuelne vlasti na državnom i federalnom nivou.

- U četvrtak ,7. jula, navršava se stotinu dana rada Federalne vlade i Vijeća ministara BiH, a ove vlade se, u ovom periodu, nemaju čime pohvaliti, jer za to vrijeme nisu uspjeli usvojiti nijedan bitniji zakon, niti provesti bilo šta, što bi ubrzalo reforme naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Svjedoci smo pogoršanja stanja na svim nivoima, poput kašnjenja u isplatama penzija i socijalnih davanja. Za 21. juli su najavljeni protesti rudara u FBiH, koji se, za vrijeme Vlade predvođene SDP-om, nikada nisu dešavali. Za to vrijeme, stranke aktuelne vladajuće koalicije ne nude nikakva rješenja, niti razmatraju da javnosti predoče Reformsku agendu, koja je, izgleda, pisana prema uputama međunarodnih finansijskih institucija, koje prioritetno traže prodaju javnih kompanija. SDP će biti protiv takvog scenarija, jer je i Vladi FBiH, pod vodstvom SDP-a, bio ponuđen isti scenario, a mi smo dokazali da se javne kompanije ne moraju prodavati da bi se budžet popunio. Mislim da je visoki patriotski interes građana da ova vladajuća koalicija ode sa vlasti, rekao je Nikšić.

Ambasadorica Bodony je također upoznata i sa procesima unutar SDP-a, tačnije sa unutarpartijskim izborima po sistemu Jedan član-jedan glas i izborima za novog predsjednika SDP BiH, zakazanih u septembru.