BIH

BRITANSKI PREMIJER CAMERON O SREBRENICI Ne smijemo zaboraviti genocid!

Nacionalnom komemoracijom širom Velike Britanije započela Sedmica sjećanja na Srebrenicu

D. K.

6.7.2015

Nacionalnom komemoracijom u Westminsterskoj palači danas je započela Sedmica sjećanja na Srebrenicu, koja će biti obilježena širom Velike Britanije. Kako navode britanski mediji, tim povodom bit će organizovano više od 100 događaja, a sve sa ciljem prisjećanja na više od osam hiljada nevinih žrtava srebreničkog genocida.

Današnjoj službi u Westminsterskoj palači prisustvovalo je blizu 2.000 zvanica. Njima se, između ostalih, obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", koja je u proteklom ratu izgubila nekoliko članova svoje porodice.

Jednosatnu komemoraciju organizovalo je britansko dobrotvorno udruženje "Remembering Srebrenica", a nakon nje uslijedio je prijem koji je organizovao premijer Cameron.

Obraćajući se prisutnima, Cameron je naglasio da se "nikada ne smije zaboraviti ono što se dogodilo", javio je BBC.

munira

Munira Subašić govori u Westminsterskoj palači

- Dvadeseta godišnjica genocida trenutak je da se sjetimo hiljada ljudi koji su izgubili svoje živote, da se prisjetimo njihovih porodica i nestalih članova porodice. Nažalost, agonija se nastavlja iz dana u dan i neće nikada izblijediti vremenom - rekao je Cameron tokom komemoracije.

- Moramo afirmisati našu posvećenost da u budućnosti spriječimo neki budući genocid - dodao je Cameron.

Obratio se i bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Asdown, koji je prisutnima poručio kako su "mogli ovo spriječiti, ali nisu".

Dodao je da Srebrenica predstavlja upozorenje svima nama šta se desi kad okrenemo leđa, a mezari nas obavezuju da budemo aktivni u borbi protiv zla.

81725477-026372479-1

BBC podsjeća da je srebrenički genocid najveći masakr koji se u Evropi dogodio još od okončanja Drugog svjetskog rata. Također, ova TV stanica navodi kako je bosanske Srbe u proteklom ratu na području BiH znatno potpomogla Srbija.

"U julu 1995. godine, na području koje je trebalo biti smatrano zaštićenom zonom UN-a, vojne snage bosanskih Srba zauzele su Srebrenicu, te okruživši je pobili muškarce i dječake, zakopavši ih potom u masovne grobnice", piše BBC.

Komemoracija će biti održana i u srijedu, i to u Cardiffu, a predvodit će je premijer Walesa Carwyn Jones.

Škotski premijer Nicola Sturgeon predvodit će komemoraciju u Edinburghu, u petak.