BIH

Dodik na Kozaru gleda ideološkim naočalima Draže Mihajlovića

Generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić

Fena

6.7.2015

Generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić osudio je licemjerno postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a zbog incidenta na obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Kozari, kada je policija sa ceremonije udaljila osobe koje su pjevale partizanske pjesme.

- Nakon rasprava u vezi s britanskom rezolucijom o Srebrenici, ovo hapšenje na Kozari predstavlja još jedan u nizu pokušaja vlasti RS da iskrive sliku o historijskim događajima i onda tu iskrivljenu, nacionalističku sliku nastoje nametnuti svima, makar to zahtijevalo korištenje sile. Izgleda da pritisak neće prestati dok svi u RS-u ne budu posmatrali historijske događaje kroz ideološke naočale Draže Mihajlovića - kazao je Zuhrić.

Dok je policija hapsila ljude koji su pjevali partizanske pjesme, podsjeća da su se slobodno tog dana na Kozari prodavali četnički simboli, kokarde i slike Draže Mihailovića, navodeći da se očito "sloboda govora odnosi samo na četnike, a govor mržnje na partizanske pjesme".

To jasno pokazuje, kako kaže, da su vlasti u RS-u spremne usmjeravati ljude na đubrište povijesti gdje su fašističke ideologije, a da im je nedopustivo poštivanje civilizacijskih tekovina poput antifašizma.

- Svim žrtvama Kozare je trebalo odati počast u dostojanstvenoj atmosferi, a Milorad Dodik je iskoristio taj skup i sjećanje na žrtve da bi propagirao dnevnopolitičku, demagošku ideju o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Samo još on misli da će mu najavljeni referendum produžiti ostanak na vlasti, i pored toga što je doveo pred ekonomski kolaps RS, i na prosjački štap građane tog entiteta - zaključio je Zuhrić, saopćila je Naša stranka.