BIH

Premijer Novalić sastao se s američkim zvaničnicima

U sjedištu Vlade FBiH

Fena

6.7.2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH visoke zvaničnike Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, zamjenika ambasadora SAD u BiH Nicholasa Hilla, direktora USAID-a u BiH Davida Bartha i vojnog atašea u ambasadi SAD u BiH pukovnika Scotta Millera.

Američki zvaničnici izrazili su punu podršku reformskoj agendi koju provodi Federalna vlada kao i svim reformskim procesima u Federaciji BiH, a naročito na izmjenama Zakona o radu, Kolektivnih ugovora, Zakona o direktnim stranim ulaganjima i drugih zakona koji poboljšavaju poslovno okruženje i stvaraju ambijent za intenzivnije investicije i strana ulaganja u BiH.

U pravcu provedbe ovih ciljeva, ocijenjeno je da je neophodno u što kraćem periodu usvojiti predložene izmjene zakonskih rješenja. Predstavnici Ambasade SAD u BiH su također naglasili da sve ove reforme imaju veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Zaključeno je da je poželjno da kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država investiraju u lanac benzinskih pumpi na koridoru Vc kroz Federaciju BiH. Izražen je i značajan interes američkih kompanija za investicije u namjensku industriju u Bosni i Hercegovini, kao i ostale sektore privrede.

Američki zvaničnici posebno su podržali i namjeru Vlade Federacije BiH da osniva industrijske zone u pilot projektu, koji ona pokreće, a koji pored industrijskih zona predviđa tehnološke parkove, IT centre, start-up kompanije, koje će imati besplatne prostorije za rad na određeni vremenski period, kao i centre za prekvalifikaciju i apliciranje za projekte različitih fondova Evropske unije.

Federalni premijer Novalić zahvalio je Hillu, Barthu i Milleru na dosadašnjoj saradnji i svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH zaželivši im nastavak uspješne karijere na novim funkcijama, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.