GLOBUS

BRITANCI ZGROŽENI Ogrnut zastavom ISIL-a i sa djetetom na ramenima šetao centrom Londona!

Policija ga nije uhapsila

(D. K.)

6.7.2015

Dok mu je dijete sjedilo na ramenima, muškarac ogrnut zastavom Islamske države (ISIL) šetao je centrom Londona. Slučajni prolaznici fotografisali su ga ispred Big Bena, simbola Londona i Ujedinjenog Kraljevstva, piše "LiveLeak".

Dijete koje je nosio na ramenima mahalo je manjom zastavom ISIL-a. Britanci su zgroženi postupkom policije koja je muškarca zaustavila, ali ga nije i uhapsila.

"Policija je razgovarala s muškarcem, s obzirom na važeće zakone, posebno onom o ponašanju u javnosti. U tom su trenutku policajci odlučili da se muškarac ponaša u granicama zakona. Stoga nije uhapšen", saopćila je policija.

liveleak-dot-com-862-1436155907-75633-106-1436156146

"Nošenje i pokazivanje simbola ili zastava samo po sebi nije prijestup, osim u slučajevima kada okolnosti pokazuju da je simbol nošen i pokazivan na način da se izazove razumna sumnja da je osoba simpatizer ili član zabranjene organizacije. Dok podrška i članstvo ISIL-u nije nezakonito, nije kriminalna radnja zastupati stvaranje ISIL-a kao nezavisne države", dodali su u policiji.

Uprkos ovim policijskim argumentima, Britanci su nezadovoljni odlukom o nehapšenju, a svoje nezadovoljstvo oko ovog slučaja izražavaju na društvenim mrežama, prenosi Dnevnik.hr.