NOGOMET

ENVER MARIĆ “Rođeni” su mi dali fudbalsko ime i prezime

Legenda bh. fudbala za "Dnevni avaz"

Autor:F. IBRULJ

6.7.2015

Ljeto u Mostaru garantira visoke temperature, turiste, ispunjene kafiće, pravu, opuštenu atmosferu, ali i dosta poznatih lica kako iz samog grada na Neretvi, tako i šire. 

Za nekadašnje fudbalere Veleža, bivše i sadašnje trenere iz cijelog svijeta, to je prilika da se malo druže i prođu kroz aktuelne teme, iako je sport na prvom mjestu. 

Odlučuje novac

S Enverom Marićem situacija je nešto drugačija, njega možete sresti i ljeti i zimi, Mara je u Mostaru posljednjih godina sve više. 

- Nema tu neke mudrolije, tu se osjećam najbolje, sebi sam stvorio takve uvjete da mogu doći onda kada ja to želim. Sve više vremena provodim u Mostaru nego u Berlinu - kaže na početku razgovora legendarni Leteći Mostarac.

Mara je jedan od najaktivnijih bivših asova Veleža, dolazi na utakmice, treninge, pokušava maksimalno biti uz svoj klub.

- Da nije bilo Veleža, ja danas ne bih bio to što jesam niti bismo razgovarali o fudbalu. "Rođeni" su mi dali fudbalsko ime i prezime. Taj klub volim, ja sam tu ponikao i zato, ako ništa drugo, mogu se makar interesirati, vidjeti, čuti kakva je situacija. 

Ponekada odem na treninge, nekada malo popričamo... Iskoristim svaku priliku kada sam tu da pogledam utakmicu. Drago mi je kada je tako, drago mi je vidjeti kad Velež dobro stoji ili dobro igra, ali u fudbalu je odlučujući novac, kao, uostalom, u svemu, i zato nije lako voditi klub, pogotovo ne u BiH - ističe Marić.

Nedakašnji vrhunski golman cijeni Premijer ligu.

Mnogo bodova

- Mislim da je liga kvalitetna. Čini mi se da bi više igrača iz domaćeg prvenstva moglo biti na tim nekim širim spiskovima kandidata za A-reprezentaciju, na tim okupljanjima reprezentacije. 

Ako im se ne pruži prilika da osjete tu atmosferu, da vide kako stvari funkcioniraju, onda neće ni postati igrači. A, sigurno, imamo talentiranih igrača - podvlači Marić.

Reprezentacija je pobjedom nad Izraelom uhvatila zrak u kvalifikacijama za Euro 2016. godine, ali je još dosta posla na putu do Francuske. 

- Treba mnogo bodova, a imamo malo utakmica. Protiv Izraela sam gledao utakmicu, dobar posao smo odradili. U septembarskom duelu s Belgijom moramo biti hrabri i odlučni - smatra Marić. 

Begoviću treba klub gdje će braniti

Posljednjih dana, prvi golman reprezentacije Asmir Begović u centru je pažnje. 

Spominje se njegov prelazak u ekipu engleskog prvaka Čelzija, Aston vila je ozbiljno zagrizla, još neki klubovi se spominju. 

- Begović je, prije svega, taj koji će odlučiti šta je za njega bolje. Iz mog ugla, za njega je najvažnije da ima minutažu, da brani, jer ako golman sjedi na klupi, od toga nema ništa. Kontinuitet je presudan za golmana.