BIH

Istinski prodavač dobru lubenicu prepozna po šari

Nenad Makivić, jedan od najviše cijenjenih banjalučkih bostandžija

G. DAKIĆ

7.7.2015

Nenad Makivić počeo je prodavati lubenice prije desetak godina. Uzeo je kredit, kupio auto, dogovorio poslove i počeo raditi na svom štandu! Danas je Makivić jedan od najviše cijenjenih bostandžija u Banjoj Luci, koji, pored lubenica, prodaje i dinje, maline, jabuke, šljive, orahe, krompir. 

Nema odmora

- Imam mnogo zemlje u Rekavicama, selu nadomak Banje Luke. Na toj djedovini zasadio sam voće. Uvijek nešto rodi. Ako ne rode šljive, rodit će orasi, ako ne oni, onda će jabuke... Što se tiče lubenica, uskoro počinje berba crne lubenice somborke – govori nam Makivić.

I njegov otac je, kaže, radio ovaj posao, a on ga je nastavio, jer nije želio prekinuti porodičnu tradiciju. 

- Imam četiri sestrića i svi rade kod mene. Na štandovima zapošljavam i studente. Ponosan sam što su svi uvidjeli da rad može donijeti uspjeh i da od sjedenja i čekanja Evropske unije nema ništa - kaže Nenad. 

Radi po 20 sati. Ponekad ne spava i po dvije noći, jer mora završiti poslove. U ovom poslu, tvrdi, nema predaha niti godišnjih odmora. 

- Držim do svojih mušterija i trudim se da im ponudim samo kvalitet. Čestiti prodavač mora po šari da prepozna lubenicu. Sjedio sam s ljudima koji su završili poljoprivredne fakultete, ali ne znaju koja je koja lubenica. Mnogo je sorti, ali je najvažnije da se prepozna je li lubenica prirodna ili je kalemljena - govori Makivić. 

Težak posao

Kalemljene lubenice imaju deblju i dlakaviju vriježu i mogu narasti po 50-60 kilograma, ali one brzo propadaju. 

- Prirodna ne može propasti ni za mjesec, a kalemljena se sasuši nakon nekoliko sati i bude šuplja. Znam te male tajne i ponosan sam što me većina banjalučkih lubeničara pita za kvalitet određene sorte. Ovaj posao je težak, u sezoni prodam zaista mnogo lubenica, ali ne mogu vam reći koliko tačno. To je mala trgovačka tajna – kazao nam je ovaj banjalučki bostandžija. 

Dostava na adresu 

- Lubenice na kućnu adresu dostavljam starim i siromašnim, ali stalnim mušterijama. Ne zanima me udaljenost – kazao je Makivić.

Lažni trgovci buše givikte

- Trudim se da budem pošten, a mnogi lažni trgovci buše givikte i kradu na vaganju. Prvi sam uveo vage s kazaljkama, a nakon toga i digitalne. Mušterija odmah vidi koliko je lubenica teška i koliko će je platiti. Uskoro ću postaviti i kontrolnu vagu za druge štandove. Na taj način pomažem inspekciji, ali i štitim naš ugled – rekao je Makivić.