BIH

INZKO U SREBRENICI Datum 11. juli treba pamtiti

Visoki predstavnik

Fena

6.7.2015

 

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko posjetio je danas općinu Srebrenica, gdje je odao počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima te se sastao s majkama Srebrenice.

Razgovarao je i s načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem i njegovom zamjenicom Biljanom Rakić te s predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine općine Milošem Milovanovićem i Hamdijom Fejzićem.

- Došao sam u Srebrenicu da vidim kako teku pripreme za ukop i komemoraciju u subotu. Istakli smo da ukop treba biti dostojanstven, da su žrtve u prvom planu i da se prate instrukcije koje je pripremio Organizacioni odbor - rekao je Inzko nakon sastanka s općinskim rukovodstvom.

Naglasio je da se 11. juli treba pamtiti, ali da je potrebno graditi i bolju budućnost za mlade ljude u Srebrenici.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković istakao je da su svi opredijeljeni da "ovi dani trebaju proteći kako je planirano te da su žrtve prioritet".

- Pozivamo sve građane da se prisjete da se sve događa zbog žrtava i da se trebaju poštovati pravila Organizacionog odbora, posebno kada je u pitanju 11. juli. Moramo biti mirni i ne smijemo učiniti ništa što može ostaviti tragične posljedice - poručio je Duraković.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Miloš Milovanović kazao je da su upoznali visokog predstavnika o toku pripreme za obilježavanja stradanja Bošnjaka i Srba te je pozvao građane općine da ova obilježavanja proteknu u najboljem redu.

- Kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba pozivam sve Srbe da na dostojanstven način obilježimo stradanje Srba, ali i da na dostojanstven način propratimo obilježavanje stradanja ostalih naroda - poručio je Milovanović.