CRNA HRONIKA

Tragovi krvi bebe i optužene pronađeni na peškiru i pidžami

Nastavljeno suđenje za čedomorstvo u Sarajevu

A. KAPO

6.7.2015

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Mevlidi Mujić, koja je optužena da je 16. juna prošle godine ubila svoje muško novorođenče tako što mu je stavila krpu oko vrata i zadavila ga, a potom tijelo bacila u kontejner na Vilsonovom šetalištu.

Vještačenje predmeta

Jučer je saslušana vještak biolog Maja Martinović-Muk, koja radi u Centru za forenziku i podršku Federalne uprave policije. Prema njenim riječima, na ženskom donjem rublju pronašla je tragove krvi, pogotovo s unutrašnje strane, dok je na peškiru i pidžami, osim krvi, pronašla i tragove žućkaste boje.

- Svi tragovi su upoređeni te sam utvrdila da na peškiru ima DNK profil NN leša bebe te DNK Mujić. Također, isti zaključak sam donijela i za pidžamu. To ukazuje na to da između Mujić i NN leša bebe postoji srodnička veza, odnosno da je ona majka - kazala je Martinović-Muk.

Na pitanje Emine Hasanović, braniteljice optužene, može li sigurno tvrditi da je Mujić majka bebe, Martinović-Muk je negativno odgovorila te naglasila da je za takvo nešto potrebno vještačiti i DNK oca bebe.

Svoj iskaz jučer je dovršio i Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, budući da je prošlo ročište, kako je pisao naš list, prekinuto jer Mujić nije bila u stanju pratiti suđenje. Ćemalović je donio zaključak da je Mujić u trenutku počinjenja krivičnog djela bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno.

- Nikada nije prihvatila trudnoću, vjerovatno jer nije imala podršku porodice - kazao je, između ostalog, Ćemalović.

Negirala trudnoću

Svjedočila je i psihologinja Marijana Musić. Ona je kazala da je Mujić osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti te da nije uočila znakove mentalne retardacije. 

- Ona nije sklona simulacijama, ali ono što je dominantno jeste sistem psiholoških odbrana koje koristi. Manje je koristila intelektualne sposobnosti i zato je moguće da je negirala trudnoću, odnosno bježala od toga. Ponašala se kao da se to nikad neće dogoditi. Onda je uslijedio šok, jer je shvatila da to neće samo proći. Interesantno je da je i dalje u svemu bila sama - kazala je Musić.

Inače, tokom unakrsnog ispitivanja odbrane sa svjedocima Ćemalovićem i Musić javnost je bila isključena. Naredno ročište zakazano je za 3. septembar.