GLOBUS

Weber: Vučić treba da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika

Viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu

Fena

6.7.2015

Viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić treba da ode na komemoraciju u Srebrenicu 11. srpnja, ali i da prestane podržavati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja Tanjug.

"Premijer Vučić bi trebao jasno i javno kazati da ne podržava politiku režima Milorada Dodika koja podrazumijeva prijetnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH", rekao je Weber.

Prema riječima Webera, to bi otvorilo put da Srbi u BiH dobiju političke predstavnike koji će im omogućiti da vode normalan, pristojan život i put ka procesu dogovora građana i naroda BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, do dogovora o novom ustavno-institucionalnom uređenju države koji će zadovoljiti potrebe svih građana.

Upitan kako vidi ponašanje Srbije u odnosu na britanski prijedlog rezolucije u UN o Srebrenici, Weber kaže da ga ocjenjuje kao "očekivano kompromisno rješenje između starih nacionalističkih uvjerenja Vučića i Nikolića iz devedesetih godina, te suvremene političke orijentacije ka EU-integraciji".

 Weber smatra da je londonska vlada u samom nacrtu rezolucije već unaprijed napravila kompromis ka Beogradu i Banjaluci.

Prema njegovim riječima, tekst najvećim dijelom već predstavlja depolitizaciju, tj. potpunu relativizaciju ratnih zločina i genocida u Srebrenici i političke odgovornosti, osim u jednom jedinom dijelu - u inzistiranju na pojmu genocida kao pravnoj kategoriji.

 "No pokazalo se ono očekivano - da i Vučić i Nikolić kao i najveći dio društva u Srbiji i u Republici Srpskoj (kao  i u široj regiji) i dalje" genocid "isključivo razumijevaju kao ideološku, ne pravnu kategoriju. Da ironija bude veća - ta ideološka percepcija "genocida" se razvila u socijalističkom sistemu Jugoslavije ", rekao je on.

 Na pitanje vjeruje li Srbija i Rusija nisu postigle dogovor o kontrauslugu u vezi s rezolucijom u UN, on kaže da vjeruje da Beograd nije ozbiljno ni tražio dogovor jer bi se time pozicionirao protiv EU i SAD.

 Weber smatra da Vučić treba da ode u Srebrenicu, makar da se suoči s rezultatima politike koju je i sam svojevremeno zastupao.

 "Očigledno s ovim premijerom 'pomirenje' i normalizacija odnosa sa BiH je moguća samo po cijenu relativizacije zločina i odgovornosti iz devedesetih godina. Nek tako bude. Čini mi se da je daleko veći problem što to vuče sa sobom nejasnu politiku prema Republici Srpskoj", kaže Weber.