REGION

ZAVRŠILA FAKULTET U BEOGRADU Ova Srpkinja je najmlađa doktorica u Evropi!

Melanie Norton ima tek 21 godinu

Autor:(A. Vr.)

6.7.2015

Melanie Norton ima tek 21 godinu, a uspjela je da završi Medicinski fakultet u Beogradu i postane najmlađi doktor u Evropi.

Melanie, koja je rođena u Čikagu i koja uprkos anglosaksonskom imenu za sebe rado kaže da je Srpkinja i Beograđanka, studije je upisala sa nepunih 16 godina, prenosi srbijanski Blic.rs.

Tada su profesori na fakultetu provjeravali da li je možda isuviše mlada da započne tako ozbiljne studije. Test je uspješno prošla, pokazala se kao odličan student i ostala upisana kao najmlađi ljekar koji je diplomorao na Medicinskom fakultetu.

Melanie, čija je mama Zorica rođena u Srbiji, u Čikagu je završila osnovnu školu u koju je krenula sa pet godina. Već sa 13 došla je sa majkom u Beograd, gdje je nastavila obrazovanje i upisala srednju školu koju je završila u roku od dvije godine. Na pitanje kako, samo je prokomentarisala da joj "bila laka", pa je zatražila da je brže završi.

- Oduvijek sam znala da ću se baviti medicinom. Moja kuma je ljekar, onkolog po struci. Uvijek sam je cijenila i slušala njene savjete. Često mi je govorila da treba da pratim ono što volim i za šta sam spremna, a ja sam znala da je to medicina. Kardiologija je ono što me najviše zanima - kaže Melanie koja odlično govori srpski jezik, ali joj se ipak u razgovoru potkrade pokoja greška.

636870-melani-norton030715ras-video-milorad-milankovic-10-ff

Ipak, to je razumljivo, jer je veći dio života provela u Americi. Njena mama Zorica Anđelković Norton otišla je 1973. godine u Ameriku, gdje je završila fakultet i upoznala Melaninog oca Jonha, advokata po struci. Nažalost, on je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nekoliko godina kasnije Zorica i Melanie su odlučile da se presele u Beograd, jer su ih vukli korijeni.

- Ja sam u duši Beograđanka jer zaista volim ovaj grad i zemlju - iskrena je Melani.

Tokom studija uspjevala je da sve ispite položi u junu, kako bi imala slobodno ljeto. Međutim, ni tada se nije odmarala, već je učila od drugih, između ostalog volontirajući na čuvenom Harvardu.

- Želja mi je da ostanem na specijalizaciji u Beogradu - kaže mlada doktorica koja je studije u Beogradu završila na engleskom jeziku. 

Melanie je svoje znanje i humanst pokazala i tokom prošlogodišnjih poplava, kada je zajedno sa volonterima Crvenog krsta pružala medicinsku pomoć ljudima u kolektivnim centrima. Pregledala je i mještane sela Planilica kod Zaječara, jer tamo ljekar dolazi jednom mjesečno.