BIH

Mirni protesti radnika Livnice čelika Tuzla

Zbog neodređenog radnopravnog statusa

M. Ahmedić

6.7.2015

Radnici Livnice čelika Tuzla danas su se okupili ispred Vlade Tuzlanskog kantona i održali mirne proteste zbog neodređenog radnopravnog statusa, lošeg socijalnog stanja, kao i neuvezivanja radnog staža.

Osmo Softić, predsjednik Sindikata radnika Livnice, kazao je da će ih predstavnici Vlade primiti na sastanak nakon sjednice.

img-4338

- Deset mjeseci ne radimo i šest mjeseci nismo dobili nijedne marke, a petnaest godina nam nije uvezan radni staž. Pitamo se gdje smo mi u tom zakonskom okviru koji ova vlada izgovara u svakoj rečenici otkako je došla na vlast. Dobili smo informaciju od premijera Bege Gutića da je Livnica čelika i njena sestrinska firma "Bosnia-Valves" otišla u stečaj 2. jula ove godine. Međutim, ništa ne vjerujemo dok ne vidimo napisano i potpisano. Tražili smo odmah sastanak s premijerom, kazao je da će nas primiti nakon sjednice, ali mi ne možemo čekati satima dok završe sjednicu - kazao je Softić.

Ukoliko Vlada ne poduzme ništa vezano za njihove probleme koji se godinama gomilaju i stvaraju sve veću agoniju u Livnici čelika, kako kaže, uputit će se prema Vladi Federacije BiH.

img-4336

Ševal Begić, direktor Livnice, također je potvrdio navode Softića, te da mjesecima zajedno sa radnicima nije dobio ni jedne marke.

- Vlada je 67 posto vlasnik Livnice. Od nje sam tražio pozajmnicu od 100.000 KM kako bi pogurao proizvodnju, ali nisam dobio. Isključena nam je i sturja i telefon. Ministar industrije mi je lično rekao da ga naš problem ne zanima - kazao je Begić.

img-4337

Radnici su se nakon dobivene informacije da ih premijer Gutić neće odmah primiti na sastanak vratili u Livnicu, gdje će se međusobno dogovoriti o budućim koracima.