BIH

KONAČNI BROJ U BiH žive 3,52 miliona ljudi

"Avaz" u posjedu dokumenta IMO-a iz Luksemburga

B. TURKOVIĆ

7.7.2015

Od 3.791.662 popisane osobe, iz daljnjeg procesa obrade podataka predviđeno je da bude isključeno njih oko 270.000, što bi značilo da BiH u konačnici ima oko 3.520.000 stanovnika, potvrdio je za “Dnevni avaz” izvor dobro upućen u ovaj proces. 

Ovakva računica, prema tvrdnjama našeg sagovornika, dobije se na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO), iako se u samom dokumentu konkretne brojke ne spominju. Preporuke su 16. juna iz Luksemburga stigle na adrese bh. zvaničnika, među njima i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Otvorena pitanja 

Preporukama, koje potpisuje Piter Everers (Pieter Everaers), predsjednik Upravnog odbora IMO-a i direktor Direktorata Eurostata za međunarodnu saradnju, pokušavaju se riješiti otvorena pitanja vezana za primjenu seta pravila za izvođenje stalnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz procesa obrade podataka popisa.

Iako u statističkim institucijama ne otkrivaju preporuke koje su im signirali strani stručnjaci, iz dokumenta koji je u posjedu našeg lista vidljivo je da se ne udovoljava megalomanskim zahtjevima Zavoda za statistiku Republike Srpske, ali da će sve strane morati popustiti u određenim zahtjevima i naći se na pola puta. 

faksimil-imo

Faksimil pisma IMO-a upućenog Zvizdiću

Brojne posjete 

Kako objašnjava naš sagovornik, sve je izvjesnije da će prijedlog stranih statističara biti usvojen, s obzirom na to da je stav Luksemburga vrlo jasan, a i u domaćim statističkim institucijama sve su svjesniji da sve strane moraju popustiti u zahtjevima, jer se itekako kasni s objavom podataka s popisa.  

Pretvoreno u brojke, usvajanje preporuka značilo bi, prema svemu sudeći, da u ukupnoj populaciji BiH od oko 3,52 miliona Bošnjaci čine većinu s učešćem od 50 posto, Hrvata bi bilo oko 15, Srba 31 posto te ostalih 3,7 posto.   

piter-everers

Everers: Poslao preporuke

Zahtjevi iz RS 

Ranije su iz RS zagovarali način obrade prema kojem bi bila izbačena i do 437.762 navodno nerezidentna stanovnika, od čega čak 233.163 Bošnjaka. U tom slučaju, BiH bi zvanično imala samo 3.356.073 stanovnika, što bi bilo na nivou iz daleke 1965. godine.